Windows 10 skal bringe storhed tilbage til Microsoft

Game changer eller balanceakt? Det nye styresystem Windows 10, der lanceres i næste uge, skal bringe tabt storhed tilbage til Microsoft, men det kræver succes på mobilfronten.

Foto: A3794/_Peter Steffen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lanceringen af Windows 10 på onsdag er på flere måder en stor begivenhed. For det første er der produktet, et ambitiøst og insisterende styresystem, der endda er gratis på privatmarkedet. For det andet, og måske større, er der virksomheden, der kalder Windows 10 kulminationen på en rejse.

»Microsoft har været igennem en enorm transformation, og Windows 10 er lige så stort, som da vi lancerede Windows første gang,« siger Jasper Hedegaard Bojsen, direktør for Platform Innovation hos Microsoft i Danmark.

Ved indgangen til det nye århundrede så det godt ud for Microsoft. Aktierne var på deres højeste nogensinde, og en computer var en PC. Her sad Microsoft tungt på det hele med styresystemet Windows, Office-pakken og Internet Explorer. Efterfølgende gik meget galt, meget hurtigt. EU udskrev historisk store bøder til Microsoft, samtidig med at Apple og især opkomlingen Google satte sig på de nye markeder, nettet og mobilen.

Det var, som om verden havde vendt sig imod Microsoft, der stod over for et valg. Man kunne enten blive i sin PC-fokuserede selvforståelse og bekæmpe udviklingen til det sidste. Eller man kunne vælge den svære løsning, at favne udviklingen, at vende supertankeren. Heldigvis for Microsoft, og for erhvervshistorien, valgte man det sidste, og i de seneste ti år har vi været vidne til en spektakulær omstilling, hvor mantraet synes at være aldrig at give op.

Det store ubesvarede spørgsmål

Windows 10 er resultatet af denne forandring med et styresystem, der går på tværs af apparater.

»Det er en game changer. Indtil videre har markedet fungeret med tre separate siloer – PC, tablet og mobil. Med Windows 10 er det samme program overalt. Køber du en app til mobilen, vil den også virke på PC og tablet. Brugeren skal føle sig hjemme i Windows 10, uanset hvilket apparat man bruger,« forklarer Jasper Hedegaard Bojsen.

Men Windows 10 er snarere en balanceakt end en game changer, siger Jesper Stein Sandal fra IT-mediet Version2 fra USA, hvor han deltager i en Microsoft-konference.

»Det gælder for Microsoft om at vinde terræn på de nye platforme som mobil, og samtidig fastholde den kæmpemæssige markedsandel på PC-markedet. Men der vil være fordele, f.eks. for store virksomheder, der kører det meste på Windows, men også gerne vil udgive apps, f.eks. bankerne.«

Samtidig skal Windows 10 også bibringe Microsoft en absolut nødvendig succes på mobilmarkedet, hvor man er langt bagud i forhold til Apple og specielt Google.

»Det er det helt store ubesvarede spørgsmål. Microsoft har faktisk et okay produkt, som generelt er blevet godt modtaget hos eksperter og anmeldere. Men det har bare ikke været nok,« siger Jesper Stein Sandal.

Noget tyder på, at Microsoft er enig i denne analyse. Succes på den mobile platform er mere et spørgsmål om salg og distribution. Derfor har softwaregiganten i årenes løb forsøgt sig med forskellige strategier. Først ved overlade hardwaredelen til andre, dernæst ved at erhverve sig sin egen hardwareproduktion i form af Nokia. Men ingen af delene har virket, og Microsoft er tilbage ved en blandingsstrategi, fortæller Anders Elbak, analysechef hos IDC.

»Microsoft vil gå efter at have en række partnere blandt telefonproducenterne, samtidig med at man selv vil fremstille enkelte modeller. Det ligner, hvad man gjorde på PC-markedet, og det virkede.«

Superinternettet kommer

Samtidig er Windows 10 mere end blot et modtræk til Google og Apple. Microsoft har også kig på nye horisonter som det hastigt spirende superinternet, Internet of Things (IoT). I denne udgave af cyberspace vil der om kun fem år være op til 50 milliarder internetforbundne produkter fra industrimaskiner over biler til brødristere.

Alle disse maskiner vil få brug for et styresystem, og som udgangspunkt står Microsoft i en gunstig position, mener Anders Elbak fra IDC.

»De første og vigtigste løsninger med IoT, i hvert fald i starten, bliver i virksomhederne, og her kan man ikke se bort fra Microsofts stærke position på erhvervsmarkedet. Her burde der være mulighed for at lave løsninger, hvor f.eks. finanssystemer taler sammen med intelligente maskiner og produktionssystemer.«