Windows 10 og Android strammer sikkerheden

Større fokus på beskyttelse af privatlivet i kommende opdateringer af de meget brugte styresystemer er på vej.

Den kommende opdatering af Windows 10 vil forsøge at gøre det lettere for brugerne at forholde sig til - og slå fra -, hvilke data der kan tilgå f.eks. Microsoft, her vist i den engelske udgave. Også Android bliver strammet op. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Både Microsoft og Google strammer sikkerheden i de kommende opdateringer af henholdsvis Windows 10 og mobilstyresystemet Android.

I en kommende, større opdatering af Windows 10, som lige nu  bruges af 49,5 procent af alle danske Windows-brugere, indfører Microsoft et udvidet panel, hvor man kan justere indstillingerne for beskyttelsen af ens personlige oplysninger. Det er, ifølge flere amerikanske teknologimedier, den eneste, større ændring af Windows 10 i denne omgang og viser, at Microsoft har taget den tidligere kritik af Windows 10 til sig.

Her var styresystemet, der er det mest brugte i verden på PCer, sat til som standard at sende et væld af oplysninger om brugen på den enkelte maskine af sted til Microsoft. Ifølge softwaregiganten var det for at kunne forbedre brugeroplevelsen, men mange kritikere opfattede det som en meget uvelkommen overvågning af folk, og datatilsyn i flere lande skruede bissen på, hvilket - sammen med offentlig debat - snart fik Microsoft til at gøre det muligt at slå mange af disse funktioner fra.

Bedre overblik på vej

Siden har Microsoft i flere omgange øget muligheden for, at man kan styre, hvilke data og oplysninger Windows 10 afleverer til softwaregiganten.

Nu samler Microsoft mange af funktionerne i mere overskuelige skærmbilleder, så man centralt kan slå fra, om man f.eks. ønsker at bruge Microsofts talegenkendelsessoftware Cortana (som ikke taler eller forstår dansk), lokationsdata, diagnostiske data om computerens velbefindende og andre ting til eller fra med små skydeknapper. Man vil også kunne vælge, om funktionen »Find min enhed« skal være aktiveret eller ej.

Microsoft vil notere sin egen anbefaling og gøre klart, hvad man eventuelt vil miste af funktionalitet, hvis man slår en given funktion fra.

Hvornår opdateringen er klar til at blive lagt ud til alle, har Microsoft endnu ikke sat dato på.

Man kan selv gå sine sikkerhedsindstillinger igennem ved at vælge Start-knappen, klikke på tandhjulet med Indstillinger og vælge Beskyttelse af personlige oplysninger. Her får man så i venstre spalte en liste over, hvor man allerede nu kan ændre på standarderne i Windows 10.

Begrænser adgang til kamera og mikrofon

Også Google, som står bag verdens mest brugte mobilstyresystem Android, strammer beskyttelsen af privatlivets fred i den næste udgave af Android, som forventes at være klar til udviklerne i maj og formodentlig vil komme bredere ud i almindelig brug senere i år, sandsynligvis i efteråret.

I Android 9 vil Google grænse apps' adgang til kamera og mikrofon samt flere af de sensorer, som telefonerne har indbygget. Det har gennem mange år været kritiseret, at Google tillader så bred adgang til apps, og man har ikke i tilstrækkeligt - og let - omfang selv kunne slå disse tilladelser fra.

Al apptrafik vil desuden blive tvangskrypteret, så de kører over en https-forbindelse ligesom f.eks. netbankforbindelsen gør.

Samtidig vil sikkerhedskopier fremover være krypteret som standard, så man ikke kan tilgå dem, før man kender kodeordet til at låse dem op med. Igen skal det beskytte mod fremmede og uvelkomne øjne og ører, der hidtil har kunnet se og lytte med på mange af mobiltelefonens funktioner.

Svært at opdatere selv

De seneste år har alle Android-telefoner været krypteret fra fødslen, og med Android 6 fik brugeren mulighed for at gå ind i appsoversigten og manuelt fjerne tilladelser, som de enkelte apps havde tiltaget sig, da man installerede dem. Mange af disse tilladelser har dog kørt videre, når selve appen kørte i baggrunden, og det ændres der på med Android 9 (eller Android P, som versionen lige nu kaldes internt).

Modsat i iPhone-verdenen kan Android-telefonejere typisk ikke selv opdatere deres telefon til nyeste Android-version. Bortset fra ganske få tilpasser de fleste producenter nemlig Android til netop deres telefoner ved at ændre lidt på designet eller tilføje nye funktioner. Hver gang Google så opdaterer Android, skal de igennem hele puslespillet igen, inden de kan sende en opdatering af sted til deres telefoner. I praksis har over 62 procent af de danske Android-telefoner i brug derfor stadig kun version 6 eller ældre udgaver, mens kun cirka 35 procent - altså en tredjedel - kører med den næstnyeste Android 7, der kom i efteråret 2016.

Android ligger på omkring 85 procent af alle nyproducerede smartphones i verden.