Wikileaks-retssag mod kort-giganter kommer til Danmark

Var det i orden, at kortfirmaerne Visa og MasterCard stoppede for betalingen til Wikileaks? Nej mener danske og islandske advokater.

Wikileaks stifteren Julian Assange Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Whistleblower-tjenesten WikiLeaks lever af donationer, men i december sidste år blev der sat en brat stopper for pengestrømmen. Visa og MasterCard ville ikke længere formidle penge til den kontroversielle tjeneste, som især har fået den amerikanske regering på nakken efter militære afsløringer.

WikiLeaks' tekniske samarbejdspartner DataCell var rasende over beslutningen, og DataCell sagde med det samme, at et sagsanlæg var på vej. Nu er anklagen på vej - med dansk hjælp, skriver comon.dk.

Det er det danske advokatkontor Bender von Haller Dragsted, der sammen med islandske kollegaer har formuleret anklagen mod Visa, MasterCard og Teller. Sidstnævnte er en del af den dansk/norske koncern Nets. Nets har tidligere til ComON bekræftet, at firmaet har gennemført kortfirmaernes ønske om at stoppe betalinger til Wikileaks.

WikiLeaks og Datacell anklager firmaerne for at have indført en "ulovlig finansiel blokade under amerikansk pres". Hvis ikke kortfirmaerne hæver blokaden, vil der blive anlagt en sag ved Sø- og Handelsretten i København og ved EU-kommissionen.

Det er i strid med konkurrencelovgivningen

De danske og islandske advokater mener, at Mastercard Europe og Visa Europe bryder konkurrencelovgivningen i EU med blokaden. Og kortfirmaerne er desuden på kant med den danske lovgivning, når de fastholder beslutningen om at standse betalingerne, mener advokaterne. WikiLeaks har siden lukningen forgæves argumenteret for, at der skulle genåbnes for betalingerne.

DataCell har lagt en længere redegørelse om de kommende juridiske skridt ud på sin hjemmeside. Her skriver advokaterne også, at Teller har udvist vilje til at lukke op for betalingerne igen, da de ikke kan påvise, at Datacell foretager sig noget ulovligt, men at kortfirmaerne fastholder ønsket.

Både Visa og MasterCard blev angrebet af WikiLeaks-sympatisører, da de besluttede at gennemføre lukningen.