Wiinberg-smutter værre for Lundbeck end for Ulf

Topchef i Lundbeck Ulf Wiinberg var enig med sin formand om, at den uheldige fraternisering med et andet selskab måtte koste direktøren jobbet. Men det kan blive vanskeligere at rejse sig for Lundbeck end for Wiinberg, vurderer eksperter.

Lundbecks chef har modtaget aktier i biotekselskab uden at underrette bestyrelsen. Det koster ham jobbet. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Ulf Wiinberg havde gjort noget dumt. Det har der ikke været mange, der har bestridt. Heller ikke direktøren selv. Lundbecks øverste direktør ryddede i går hjørnekontoret efter selv at have gjort sin bestyrelse opmærksom på en uheldig interessekonflikt. Wiinberg havde som en vennegave fået 55 aktier af et engelsk medicinalselskab, som Lundbeck sidenhen investerede i. Efter et døgn i mediemøllen fremstår miseren først og fremmest som en smutter fra Wiinbergs side, men trods alt en smutter, der har sendt Ulf Wiinberg ud i arbejdsløsheden og Lundbeck på direktørjagt.

Sidstnævnte kan meget vel vise sig at være mere kritisk end Wiinbergs manglende beskæftigelse, vurderer Søren Løntoft-Hansen, der som aktieanalytiker i Sydbank følger Lundbeck tæt.

»Lundbeck står nede i en patentkløft, hvor man har udløb på flere nøgleprodukter. I den situation havde det været godt for Lundbeck at have en tovholder, så jeg synes, tidspunktet er skidt,« siger Søren Løntoft-Hansen.

Wiinberg kan stadig

Tidspunktet er nok heller ikke belejligt for Ulf Wiinberg, der under alle omstændigheder gerne havde været gårsdagens virak foruden.

Topchefen fylder 56 om en lille uge, og med den alder ligger han i tusmørket mellem bestyrelsesverdenen og endnu en direktørpost. Stephen Bruyant-Langer, der er headhunter og stifter af The Personal Business Plan, vurderer over for Berlingske, at der bør være krudt tilbage i Wiinberg til endnu en direktørpost.

»Jeg tror, der er en stilling mere i ham. Det kan godt være, at han ikke bliver direktør i et C20-selskab. Hvis jeg skulle råde ham, så ville jeg sige, at han skulle tage en god lang ferie med familien og tænke tingene igennem,« siger headhunteren. Det store spørgsmål er mere, om der er nogen virksomheder, der vil have Ulf Wiinberg som direktør efter den mildt sagt klodsede affære, der blev oprullet i går.

»Det kan overraske, at en kompetent forretningsmand ikke tager sig selv i det her, men jeg ser det ikke som nogen karakterbrist. Det er et enkeltstående tilfælde, og dermed diskriminerer det ikke personen fremadrettet,« siger Stephen Bruyant-Langer, der bakkes op af Anders Drejer, der er professor ved Aalborg Universitet og ekspert i ledelse.

»Jeg tror sagtens, han kan få et nyt topjob. For det første er det ved at være comme il faut at fyre en direktør – det er næsten som med fodboldtrænere efterhånden. Desuden har alle mennesker lov til at fejle, og det her virker som et banalt forhold,« siger professoren.

Intern mod ekstern kandidat

Banalt forhold eller ej, så er bundlinjen for Lundbeck, at medicinalselskabet skal ud at finde en ny direktør i en svær tid. Den pressede situation taget i betragtning vurderer Søren Løntoft-Hansen, at Lundbeck sandsynligvis vil gå efter en intern kandidat som efterfølger til Ulf Wiinberg.

»Der er mange ting, der peger på, at det kan blive en intern kandidat. Man skal bruge en administrerende direktør relativt hurtigt, og man er begrænset af, at flere eksterne kandidater nok har konkurrenceklausuler,« siger Søren Løntoft-Hansen.

Den vurdering er Stephen Bruyant-Langer dog ikke enig i. Han tror ikke, at Lundbeck finder Ulf Wiinbergs afløser internt.

»Mit bud er, at de finder en generalist, som har arbejdet med medicinalbranchen i mange år.« siger han, »Jeg vil tro, at man kan tiltrække en nordisk profil, som måske har været i udlandet. Personens familiemæssige situation skal matche virksomhedens placering, så her kan det sagtens være attraktivt at komme hjem.«

Den akutte brandslukning af direktørsædet sker dog internt i Lundbeck. Bestyrelsesformand Håkan Björklund overtager nemlig ansvaret for den daglige drift indtil videre.