WHO-møde afgør om Bavarian-vaccine testes i Afrika

Bavarian Nordic følger spændt med i det møde om Ebola-epidemien, som WHO netop nu afholder. Det kommer nemlig til at afgøre, hvor i verden de første forsøg med selskabets Ebola-vaccine kommer til at foregå.

Netop nu mødes eksperter hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i Geneve for på et to dage langt møde torsdag og fredag at diskutere, hvor i verden de første forsøg med selskabets Ebola-vaccine kommer til at foregå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For en måneds tid siden fulgte hele verden for rullende kameraer med i den amerikanske læge Kent Brantly kamp for at overleve den frygtede Ebola-virus, som han havde pådraget sig under nødhjælpsarbejde i Liberia.

Det lykkedes, da han fik en vaccine fra det lille biotekselskab Mapp Biopharmaceutical, som selskabet havde testet med succes på aber, men ikke på mennesker.

Mapp stillede herefter den smule vaccine, selskabet havde produceret til rådighed for myndigheder og organisationer i Afrika, og allerede 12. august meddelte selskabet kort på sin hjemmeside, at det var løbet tør for vaccinen.

Selvom der formentligt også er mange, der gerne vil have lov at prøve den vaccine, som Bavarian Nordic og det Johnson & Johnson-ejede biotekselskab Crucell har under udvikling sammen med de amerikanske myndigheder, kommer det ikke foregå på samme improviserede måde, som det skete med Mapps vaccine.

Den hidtidige aftale med den amerikanske sundhedsmyndighed NIAID, som står for afprøvningen af Bavarian og Crucells vaccine, er, at de første forsøg med mennesker, de såkaldte fase 1-forsøg, skal gennemføres i USA.

Men det kan der blive lavet om på.

Netop nu mødes eksperter hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i Geneve for på et to dage langt møde torsdag og fredag at diskutere, hvordan man kan dæmme op mod det, som bliver betegnet som en humanitær katastrofe i Afrika.

Foreløbig har Ebola-epidemien kostet omkring 1.900 mennesker livet i flere Vestafrikanske lande.

"Lige nu er et uklart, hvor vores vaccine vil blive testet først. Alting bevæger sig meget hurtigt i øjeblikket. Udgangspunktet er, at de første fase 1-forsøg skal foregå i USA, men WHO mødes i dag, for at finde ud af, hvad man kan gøre for at komme epidemien hurtigt til livs," siger Paul Chaplin, adm. direktør i Bavarian Nordic.

"Der er flere muligheder. Man kan teste i raske personer i USA, man kan vælge at teste i sundhedspersonale eller hjælpearbejder helt ude i frontlinjen i Afrika, eller man kan teste i afrikanske borgere. Især den sidste mulighed rejser dog nogle etiske problemstillinger," siger Paul Chaplin.

De etiske problemer består blandt andet i at sikre, at de patienter, der deltager i forsøgene forstår, hvad forsøgene går ud på, og giver deres samtykke til at deltage på et oplyst grundlag. Det kan blive et problem i de afrikanske lande, som ikke har de samme udviklede etiske kontrolsystemer, som i USA og Europa.

"Vi er nødt til at tager hensyn til de etiske retningslinjer, og i det hele taget følge lovgivningen på området. F.eks. skal den vaccine, som bruges i forsøgene også produceres ordentligt og i henhold til reglerne. Derfor tror jeg, at det ender med, at vi gennemføre fase 1-forsøgene i USA," siger Paul Chaplin.

Bavarian Nordic og Crucell konkurrerer blandt andre med den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline, der har specialiseret sig i at udvikle vacciner om at komme først med en gennemtestet vaccine.

Paul Chaplins vurdering er, at selskaberne er nogenlunde lige langt i udviklingen, når det gælder vaccine mod en enkelt type af de tre mest frygtede virus'er, Ebola Zaire, Ebola Sudan og Marburg-virus.

Det afgørende våben i kampen mod de frygtede Vestafrikanske superinfluenzaer bliver dog ifølge Paul Chaplin at få udviklet én samlet vaccine, som kan injiceres på en gang.

GlaxoSmithKline har meddelt, at selskabet er klar til at begynde at teste en tredobbelt vaccine i mennesker allerede i år, mens Bavarian fortsat er i gang med at udvikle deres bud på en flersidet vaccine sammen med de amerikanske myndigheder.

Paul Chaplin mener imidlertid, at Bavarian har en teknologiske fordel i forhold til den britiske medicinalkæmpe.

"Vores MVA-BN-teknologi har den fordel, at vi kan sætte alle gener fra de forskellige vira på det samme molekyle. De andre må fremstille tre forskellige vacciner og så blande dem. Derfor er det vi ser mest potentiale i, at få udviklet en multivalent vaccine mod alle tre vira. Men det ligger lidt længere ude i fremtiden," siger Paul Chaplin.