Whistlebloweren der bragte medicinalfirmaet Theranos i knæ

Tyler Schultz gik til myndighederne, da han opdagede, at hans arbejdsgiver snød med blodprøveresultater. Det kom til at koste ham dyrt.

Rollen som whistleblower har været en hård og dyr omgang for Tyler Shultz, der er barnebarn af den tidligere amerikanske udenrigsminister George Shultz. Foto: Jason Henry for Wall Street Journal Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Colin Ramirez var ikke hans rigtige navn. For det var en alvorlig anklage, han kom med: At hans arbejdsgiver Theranos, der hævdede at have fundet en banebrydende metode til at tage og analysere blodprøver, ikke havde rent mel i posen.

Anklagen skulle få alvorlige følger, da Tyler Shultz, der var manden bag det falske navn, gik til USAs myndigheder med oplysninger om, at blodprøverne ikke levede op til den interne kvalitetskontrol, og at prøveresultaterne blev manipuleret for at holde problemerne hemmelige.

Han talte også med en journalist på Wall Street Journal, der i oktober 2015 satte ild til den første tændsats i en eksplosiv artikel med oplysninger fra flere desillusionerede tidligere medarbejdere i Theranos.

Men der var en særlig grund til, at Tyler Shultz i første omgang ikke ville have sit navn frem. Hans bedstefar, George Shultz, den tidligere amerikanske finansminister og udenrigsminister, sad i Theranos’ bestyrelse, som han havde hjulpet med at besætte med tunge navne som Henry Kissinger. Og han var en væsentlig garant for Theranos’ troværdighed.

Først i november 2016 kom Tyler Shultz’ identitet frem i en artikel i Wall Street Journal. Her blev det afsløret, at den 26-årige amerikaner og hans forældre har brugt over 400.000 dollar på at forsvare sig over for Theranos’ advokater, der anklager ham for at stjæle forretningshemmeligheder og bryde fortrolighedsklausuler. Alvoren slog særligt hårdt igennem, da forældrene overvejede at sælge deres hus for at betale regningerne.

»Bedrageri er ikke en forretningshemmelighed. Jeg nægter at lade bøllemetoder, intimidering og trusler om retslige skridt fratage mig min forfatningsmæssige ret til at tale, når noget er forkert,« citeres Tyler Shultz for at sige i Wall Street Journal-artiklen.

Samlet nåede Tyler Shultz kun at arbejde for Theranos i otte måneder, før han selv gik af. Det skete efter, at han havde fået svar på en mail til virksomhedens grundlægger og administrerende direktør Elizabeth Holmes om de problemer, han havde konstateret.

Holmes svarede ikke selv: det gjorde driftsdirektør Sunny Balwani, der afviste kritikken som »ryggesløse kommentarer« i en »arrogant og nedladende tone«.

»Den eneste grund til, at jeg har taget så meget tid ud af mit arbejde til at tage mig personligt af det, er, at du er hr. Schultz’ barnebarn,« skrev han.

Tyler Shultz sagde op samme dag. Senere røg Sunny Balwani selv ud. Men George Schultz blev. Han er siden rykket fra bestyrelsen til et rådgivende panel i et forsøg på at imødekomme kritik om manglende medico-eksperter.

Ifølge Wall Street Journal kommunikerer Tyler Shultz ikke længere med sin bedstefar. På nær gennem advokater.