Whistleblower advarede Danske Bank mod Putin-familien: Forstå ny afsløring i hvidvask-sagen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

En ny afsløring i den omfattende hvidvask-sag er dukket op. Berlingske kan nu fortælle, hvordan en whistleblower advarede Danske Banks topledelse om, at Putin-familien og Ruslands efterretningstjeneste hvidvaskede penge i banken.

Her giver vi dig et overblik over det spektakulære forløb. Så hold godt fast:

1
Hvidvask-sag trækker tråde til Putin

 • Den russiske præsident Vladimir Putins fætter - forretningsmanden og politikeren Igor Putin - samt Ruslands efterretningstjeneste FSB var angiveligt blandt de bagmænd, der hvidvaskede store beløb gennem konti i Danske Banks estiske filial. Det fremgår af en rapport skrevet af en anonym chef i Danske Bank-koncernen - en såkaldt whistleblower. Berlingske har haft adgang til rapporten, der blev sendt til Danske Banks direktion i december 2013.
 • I rapporten blev direktionen desuden advaret om, at Danske Bank »formentlig selv havde begået en forbrydelse«, havde »brudt talrige regler«, havde »handlet uetisk« og sandsynligvis havde »assisteret med hvidvask«.
 • Rapporten viser, at direktionen i Danske Bank allerede i 2013 havde kendskab til langt mere alvorlige problemer i den estiske filial, end banken hidtil har givet udtryk for. Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne, er der tale om »en helt enestående sag med udenrigspolitiske perspektiver, som næsten overgår fantasien«.
 • Også fra politisk hold mener medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S), at hvidvask-sagen i Danske Bank Estland er »vokset til international særklasse«. På Twitter tager SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, og Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist, også afstand til sagen.
 • Berlingske har tidligere afsløret, hvordan store milliardbeløb fra diktaturet i Aserbajdsjan strømmede gennem Danske Bank og endte i lommerne på højtstående politikere i hele Europa. Først efter Berlingskes første afsløringer udvidede Danske Bank i 2017 sin undersøgelse af hvidvask. Indtil undersøgelsen er afsluttet, vil Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen ikke kommentere på specifikke forhold: »Vi er i gang med en grundig undersøgelse med henblik på at komme til bunds i forholdene på daværende tidspunkt i den estiske filial,« siger Thomas F. Borgen i et skriftligt svar.
 • Hvorfor tog Danske Bank ikke fat på den store undersøgelse allerede i 2013? Det forstår professor ved CBS Ole Risager ikke. »Det forekommer besynderligt, at ledelsen først reagerer nu efter Berlingskes afsløringer, når man allerede dengang havde så klare indikationer på omfattende hvidvask,« siger han.

Læs hele artiklen om whistleblowerens alarm til topledelsen her (artiklen kræver abonnement).

Berlingske har desuden delt de seneste oplysninger i sagen om hvidvask med OCCRP og The Guardian. Du kan læse The Guardians dækning af sagen her.

Vi hopper nu videre til dagens andre vigtige erhvervshistorier fra ind- og udland.

2
Storinvestor skyder 130 mio. kr. i dansk IT-startup

For godt tre år siden blev den danske startup-virksomhed Peakon startet af serieiværksætterne Christian Holm, Kasper Hulthin, Phil Chambers og Dan Rogers. Siden er det gået stærkt for IT-selskabet, som skal hjælpe virksomheder med at motivere og fastholde medarbejdere ved løbende at analysere deres trivsel.

Det seneste år er Peakons omsætning vokset med 600 pct., og det er ikke gået ubemærket hen blandt købelystne investorer. Peakon har således fået en kapitalindsprøjtning på 130 mio. kr. primært fra ventureselskabet Balderton, skriver Børsen (artiklen kræver abonnement).

»Vores mål er at bygge en meget stor virksomhed. Hvis vi vil være en global vinder, så er vi nødt til at få fat i USA,« siger Kasper Hulthin, der er direktør i selskabet.

Den kendte iværksætter Tommy Ahlers, der er bestyrelsesformand i Peakon, er tilfreds med sit nuværende hold:

»De er meget idealistiske, først og fremmest. De er dygtige iværksættere i 30’erne, som har små børn. Det synes jeg også er superfedt. For vi mener ikke, at iværksætteri kun skal være 23-årige, der arbejder i garager 80-100 timer om ugen,« siger Tommy Ahlers til Børsen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

3
Apple vil lancere en kæmpe telefon og en billig telefon

Verdens mest velhavende selskab, Apple, planlægger at lancere tre nye iPhones senere i år: Den største iPhone nogensinde, en opgraderet version af den nuværende iPhone X og en billigere model med nogle af flagskibstelefonernes nøglefunktioner. Det skriver Bloomberg, der refererer til anonyme kilder med indsigt i Apples planer.

Med de nye telefoner ønsker Apple at appellere til et stigende antal forbrugere, der ønsker en multitaske via en større skærm. Derudover har flere forbrugere efterspurgt en mere overkommelig pris, end de 1.000 dollar iPhone X sælges til i USA. I sidste kvartal af 2017 solgte Apple 77,3 mio. iPhone X-telefoner, hvilket var ringere end analytikernes prognose.

Apples planer, som skal trække salget op i omdrejninger, ventes ifølge Bloomberg at blive offentliggjort til efteråret.

»Det marked som vil se den største salgsvækst er formentlig Asien,« siger Gene Munster fra Loup Ventures, der følge Apple tæt.

4
Færre danskere har råd til forældrekøb

Mens prisniveauet sætter rekord på rekord, er antallet af forældrekøb er faldet markant. I 2017 faldt antallet af forældrekøb med otte procent. Sammenlignet med 2015, hvor markedet toppede, er styksalget gået tilbage med omkring 550 til omkring 2.100 handler sidste år.

Hos ejendomsmæglerkæden Home viser en ny opgørelse, at forældrekøb sidste år udgjorde 11 procent af kædens samlede antal lejlighedshandler. Det er den laveste andel i syv år. Også i ejendomsmæglerkæden Nybolig oplever mæglerne, at der er blevet mindre rift om at købe boliger til børnene.

»I forhold til samme tidspunkt sidste år er der klart tale om, at markedet for forældrekøb i København lige nu er taget lidt af. Ligge­tiderne er steget, og vi er derude, hvor priserne faktisk skal sættes lidt ned indimellem. Der er længere mellem salgene, og hvor det sidste år handlede om at skaffe flere boliger til salg, handler det mere om at skaffe købere,« siger Thomas Hovgaard, relationschef i Nybolig.

Læs mere i Berlingske her (artiklen kræver abonnement).

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med tirsdag:

 • En række tillidsindikatorer i eurozonen kombineret med amerikanske nøgletal for forbrugertillid, ordreindgang af varige forbrugsgoder og udviklingen i boligpriserne er dagens ret på nøgletalsfronten
 • SAS aflægger deres resultat for første kvartal i dag. Kan SAS fortsætte de gode takter, som de har generelt har vist de seneste kvartaler?
 • Dagens store begivenhed er den første tale fra den nye amerikanske centralbankchef, Jerome Powell. Investorerne vil forsøge at afkode hvad der står på hans pengepolitiske menu. Renterne har de seneste måneder generelt været på optur, men er de seneste dage igen faldet en anelse til ro. Det vil være en artig overraskelse, hvis Jerome Powell som ny, uprøvet og uden at være ”vokset” op i den pengepolitiske verden tager den pengepolitiske dirigentstok og sætter en ny og meget strammere pengepolitisk kurs. Det sker formentlig næppe. Investorerne vil lytte godt efter.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder forlænger stigningerne tirsdag, men efter at markedet ramte en tre ugers top, er stemningen faldet, mens der trækkes gevinster i land.

 • Nikkei 225: +1,0 pct.
 • China Shanghai Composite: -1,1 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: -0,1 pct.