Whiskyen revet væk fra hylderne hos vestjysk solstrålehistorie

Stauning Whisky må melde alt udsolgt, efter whiskyproducenten for et par uger siden kunne meddele, at verdens største spiritusfabrikant skyder 100 millioner ind i foretagendet.

Direktør Lasse Vesterby fra Stauning Whisky Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk

I starten af december måned var der opsigtsvækkende nyt fra Stauning i Vestjylland, hvor Berlingske Business kunne afsløre, at verdens største producent af spiritus, Diageo, investerer mere end 100 millioner kroner i Stauning Whisky.

Nyheden vakte genlyd, og den vakte tilsyneladende også tørst. I hvert fald er Stauning Whisky aktuelt fuldstændig tørlagt for salgsklare dråber af den roste spiritus.

»Fra vi offentliggjorde nyheden om investeringen lørdag morgen og frem til mandag morgen blev der solgt 1.000 flasker fra vores webshop. Vi havde sådan set forventet, at de skulle holde helt indtil foråret,« lyder det fra en af stifterne af foretagendet, Lasse Vesterby, der bliver adm. direktør i forretningen fra 1. januar.

Og modsat mange andre fabrikanter så kan whiskyproducenter ikke sådan bare lige skrue op for volumen, når efterspørgslen stiger.

»Vi kan ikke bare tappe noget. I starten af det nye år skal vi have taget prøver ud af tønderne og smagt på det. Men smagen skal være det, og vi må aldrig forfalde til at begynde at tappe, før vi selv er helt tilfredse,« siger Lasse Vesterby.

Han forventer, at det vestjyske whiskyforetagende får vanskeligt ved at matche efterspørgslen de kommende år, såfremt interessen fortsætter på det høje niveau.

Dagbladet Ringkøbing-Skjern har talt med en stribe forhandlere, der ligeledes kan melde alt udsolgt på produkter fra Stauning Whisky, hvor det særligt er Rye-flasken, der er rift om.

Også den lokale brugs i Stauning, der ellers fik 100 flasker, må melde alt udsolgt. Lasse Vesterby har sågar hørt om en københavner, der var kørt hele til provinsbyen ved Ringkøbing fjord for at erhverve sig fire flasker af det eftertragtede whisky.

Skuffede whiskyentutiaster, der foreløbig er gået forgæves, kan dog trøste sig med, at det givetvis vil blive en anelse nemmere at erhverve whisky fra Stauning i fremtiden. De 100 millioner, som Diageo skyder ind,  skal bl.a. bruges til at opføre et helt nyt destilleri på 3.000 kvadratmeter i forlængelse af de nuværende bygninger, et nedlagt landbrug i Stauning, og planen er, at den nuværende produktion skal 50-dobles i løbet af de næste to-tre år.