Wegner-stole hitter igen i USA

Efter en mislykket USA-offensiv i 1960erne sælger Carl Hansen & Søn atter Wegner-stole til amerikanerne - efter voldsomt vokseværk de seneste ti år fortsætter familievirksomheden med ekspansion og opkøb.

Faderen var ved at få hul på det amerikanske marked i 1950erne og 1960erne, men offensiven mislykkedes. Nu forsøger tredje generation i familievirksomheden Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen, at få de amerikanske forbrugere til at købe Wegner-møbler. Møbler tegnet af Hans J. Wegner udgør 99 procent af virksomhedens produktion. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Carl Hansen & Søn indleder en offensiv I USA sker det på baggrund af et succesrigt årti. Hos familievirksomheden fra Fyn er salget tidoblet siden 2002 fra 20 til 200 millioner kroner.

En stor del af forklaringen er en voksende eksport af Wegner-møblerne, som produceres på egen moderniseret fabrik på Fyn. Eksporten udgør i dag cirka 70 procent af Carl Hansen & Søns samlede omsætning, oplyser Knud Erik Hansen, der er sønnesøn af virksomhedens stifter Carl Hansen, der i 1908 etablerede sin første møbelproduktion i Odense.

Fra Nordeuropa til USA

Særligt salg til Skandinavien, Tyskland og England er gået stærkt frem det seneste tiår, men nu begynder USA-eksporten at spille en afgørende rolle, da den er vokset fra 10 til 20 mio. kroner de seneste tre år. I første omgang satser virksomheden på at sælge møbler til new yorkerne, for i New York er markedet stort, vurderer Knud Erik Hansen.

»I New York ser du moderne loftslejligheder lavet i beton. Det er meget fint, men det er dæleme også koldt. Den eneste måde du kan varme det op og bløde det op på, det er med træ, og vores enkle møbler passer perfekt ind i de omgivelser,« siger han og fortæller, at eksporten til USA gerne skal runde 80 mio. kroner i 2013.

Ambitionen om at bryde igennem i USA har han fra sin far Holger Hansen, som overtog driften af virksomheden i 1934. I 1950erne drog Holger Hansen til USA for at udvide forretningen, og han var ved at få godt fat i det amerikanske marked, inden han døde i en ung alder i 1962. Det satte virksomheden alvorligt tilbage, og de næste 40 år var det småt med eksport, da først moderen og siden Knud Erik Hansens bror ledede virksomheden uden de store eksportambitioner.

Da Knud Erik Hansen overtog virksomheden i 2002 var eksporten på ganske få millioner kroner, men til gengæld var der sparet kapital op. Den satte Knud Erik Hansen sig for at udnytte til ekspansion i udlandet og opkøb i Danmark. Det har senest ført til køb af det traditionsrige snedkeri Rud. Rasmussen på Nørrebro i København, der blandt andet producerer Kaare Klint-møbler. Knud Erik Hansen oplyser, at han forventer at lave opkøb af lignende snedkerier de kommende år.