Warren Buffett i ikonisk brev til investorer: »Sats aldrig imod Amerika«

En af verdens mest ikoniske – og rigeste – investorer udsendte lørdag sit årlige brev til aktionærerne af Berkshire Hathaway, hvor afsenderen, Warren Buffett, sidder for bordenden.

En af verdens rigeste personer, Warren Buffett, har udsendt sit årlige brev til aktionærerne i Berkshire Hathaway. Fold sammen
Læs mere
Foto: Larry W. Smith/EPA/Ritzau Scanpix

90-årige Warren Buffett er kendt som en af verdens rigeste personer og er således en yderst prominent investor, der altid er stor opmærksomhed omkring.

I seks årtier har han hvert år udsendt et brev til aktionærerne i Berkshire Hathaway, hvor Buffett både er topchef og bestyrelsesformand. Brevet er genstand for stor opmærksomhed, og årets udgave, der blev offentliggjort lørdag, er ingen undtagelse.

Således beretter en lang række internationale medier om brevets indhold, som kan læses i sin fulde længde her.

Det flere sider lange brev indeholder adskillige pointer. Blandt andet fremhæver Financial Times, at Warren Buffett blandt andet skriver en del om den amerikanske økonomi, som han har stor tiltro til.

»Sats aldrig imod Amerika,« lyder det eksempelvis i brevet, hvor han beskriver, hvordan der i verden skabes »velstand til gavn for hele menneskeheden«, men at ingen formår det i samme omfang som USA trods landets korte historie.

»Der har ikke været nogen inkubator for frigørelse af menneskets potentiale som Amerika. På trods af alvorlige afbrydelser har vores lands økonomiske fremskridt været betagende,« skriver Warren Buffett og fortsætter:

»Udover det bevarer vi vores forfatningsmæssige forhåbning om at blive »en mere perfekt union«. Fremskridtene på den front har været langsomme, ujævne og ofte nedslående. Alligevel er vi rykket fremad, og det vil vi fortsætte med,« skriver Buffett.

»Vores urokkelige konklusion: Sats aldrig imod Amerika.«

Mens han mener, at man ikke bør satse mod USA, så fraråder han til gengæld en anden ting.

»Obligationer er ikke stedet at være i disse dage,« skriver han blandt andet med henvisning til, at renten på den tiårige amerikanske statsobligation er faldet markant, ligesom flere lande udsteder statsobligationer med minusrente.

Warren Buffett tror blandt andet, at pensionskasser og forsikringsselskaber står over for en »dyster fremtid«:

»Nogle forsikringsselskaber såvel som obligationsinvestorer forsøger måske at pynte på de ynkelige afkast ved at omdirigere deres køb mod obligationer udstedt af svage låntagere. Men risikable lån er imidlertid ikke svaret på utilstrækkelige renter. For tre årtier siden ødelagde den engang så mægtige opsparings- og låneindustri sig selv ved at ignorere dette.«