Walmart lægger Mærsk og Arla under luppen

100.000 leverandører til den verdensomspændende amerikanske detail-kæde Walmart skal nu underkastes grundige bæredygtighedskrav. Det vil blandt andet involvere Mærsk og Arla Foods.

Læs mere
Fold sammen
I en af de største kampagner for bæredygtighed i dagligvarebranchen hidtil vil 100.000 leverandører til den amerikanske detailkæde Walmart nu blive pålagt at bevise deres grønne bedrifter. Det skriver hjemmesiden Foodproductiondaily.com.

Målet med Walmarts nye krav om bæredygtighedsmærkning af samtlige leverandører er, at man i koncernes butikker skal blive i stand til at vise kunderne, præcist, hvor grønt og bæredygtig et givent produkt er. I følge Walmarts adm. direktør Mike Duke vil det gøre kædens leverandørkæde "mere gennemskuelig".

Mærsk og Arla under luppen
Som verdens største aktør inden for detail-handel er Walmarts indflydelse på blandt andet fødevareleverandører ganske stor. Walmart forsøger da heller ikke at skjule, at de vil ligge pres på leverandører, der viser sig at have problemer med at bevise deres bæredygtighed.

Walmark bekræfter også, at leverandører, der nægter at oplyse den nødvendige data om deres grønne indsats, vil blive fravalgt til fordel for andre.

Blandt andet de danske virksomheder Arla Foods og A. P. Møller Mærsk er leverandører til Walmart, og vil derfor blive blandt de selskaber, der skal bevise deres grønne profil.

Bæredygtighedskravene vil omfatte fire områder: Energi og klima, materieludnyttelse, påvirkning af naturressourcer og HR.

Walmarts sorte samvittighed
De nye bæredygtighedskrav skal sandsynligvis hjælpe til at pynte på Walmarts eget image. Walmart selv har nemlig ikke det bedste ry, når det kommer til det grønne områder. Den schweiziske vagthunds-organisation REPRISK udnævnet i juli 2008 Wal-Mart til at være verdens mindst samvittighedsfulde selskab. REPRIS beskyldte blandt andet Walmart for at bryde de internationale konventioner om menneskerettigheder og landbrugsstandarder.

REPRISKs index rangerer 0 som minimum til 100 som værst. Længst fremme i syndfloden flyder Wal-Mart med indextal 69 foran en række kontroversielle selskaber som Chevron og ExxonMobil og europæiske British Petroleum, Shell og E.ON.