Walmart kræver grønne tal fra Arla og Mærsk

100.000 leverandører skal underkastes grundige bæredygtighedskrav. Det vil blandt andet involvere Mærsk og Arla.

Laura Miller (tv) og hendes datter skal kunne være sikre på, at når de køber ind hos Walmart, så er varerne også fremstillet efter grønne og bæredygtige principper - det gælder også varer, som er leveret af Arla og Mærsk. Foto: Mario Anzuoni/Reuters
Læs mere
Fold sammen
I en af de største kampagner for bæredygtighed i dagligvarebranchen hidtil vil 100.000 leverandører til den amerikanske detailkæde Walmart nu blive pålagt at bevise deres grønne bedrifter. Det oplyser Walmart i en meddelelse.

Målet med Walmarts nye krav om bæredygtighedsmærkning af samtlige leverandører er, at man i koncernens butikker skal blive i stand til at vise kunderne præcist, hvor grønt og bæredygtig et produkt er. Ifølge Walmarts adm. direktør, Mike Duke, vil det gøre kædens leverandørkæde »mere gennemskuelig«.

Som verdens største aktør inden for detailhandel er Walmarts indflydelse på blandt andet fødevareleverandører ganske stor. Walmart forsøger da heller ikke at skjule, at de vil lægge pres på leverandører, der viser sig at have problemer med at bevise deres bæredygtighed.

Walmark bekræfter også, at leverandører, der nægter at oplyse den nødvendige data om deres grønne indsats, vil blive fravalgt til fordel for andre.

Blandt andet de danske virksomheder Arla Foods og A. P. Møller - Mærsk er leverandører til Walmart, og de vil derfor blive blandt de selskaber, der skal bevise deres grønne profil.

Bæredygtighedskravene vil omfatte fire områder: Energi og klima, materieludnyttelse, påvirkning af naturressourcer og HR.

De nye bæredygtighedskrav skal sandsynligvis hjælpe til at pynte på Walmarts eget image. Walmart selv har nemlig ikke det bedste ry, når det kommer til det grønne områder. Den schweiziske vagthunds-organisation REPRISK udnævnet i juli 2008 Walmart til at være verdens mindst samvittighedsfulde selskab. REPRIS beskyldte blandt andet Walmart for at bryde de internationale konventioner om menneskerettigheder og landbrugsstandarder.