Wall Street bruger mere på advokater end på aktionærer

Omkostningerne til advokatregninger, forlig og tilbagekøb af dårlige huslån for USA's seks største banker er siden krisen løbet op i mere end 100 mia. dollar. Det er mere, end bankerne har betalt i udbytte.

Der er blevet spenderet mere på advokater end udbytte til aktionærerne i de største amerikanske banker. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA

Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs og Morgan Stanley har tilsammen brugt 103 mia. dollar på juridiske omkostninger siden krisen startede. JP Morgan har gemt 8,1 mia. dollar til at købe dårlige boliglån tilbage og tilsidesat 21,3 mia. dollar til sagsomkostninger.

Det samlede beløb overgår de 98,6 mia. dollar, som bankerne har betalt i udbytte siden krisen startede, og er nok til at slette bankernes samlede overskud i 2012. Af de 103 mia. dollar går de 56 mia. til advokatsalærer, bøder og forlig, mens de resterende 47 mia. dollar er blevet brugt på tilbagekøb af dårlige boliglån.

Det skriver Bloomberg News.

Flere eksperter mener, at bankerne endelig har overtrådt grænsen for, hvor stor en effekt juridiske omkostninger kan have på indtjeningen, og at risikoen ved lovovertrædelser endelig er kommet frem i lyset.

»Vi har nu 103 milliarder grunde til, hvorfor det er dyrt for banker ikke at gøre det rigtige. Risikoen ved lovovertrædelser er endelig blevet prissat ordentligt,« siger Mark T. Williams, lektor ved Boston University, til Bloomberg News.

Omkostningerne til retssager er steget de sidste par år, og godt 40 pct. af beløbet på 56 mia. dollar er opstået siden 2012. Bankerne har advaret mod, at tallet kan stige, da der er kommet nye krav fra myndigheder og efterforskere, der har genoptaget korstoget mod bankerne med fornyet energi.

»Investorerne kan optrappe indsatsen, nu da økonomien er genoprettet og solvensen hos nationens banker ikke længere kan drages i tvivl. Der kan være en følelse af, at de finansielle institutioner er sluppet afsted med meget, og tiden nu er inde til at indhente det forsømte,« siger Daniel Hurson, tidligere anklager ved den amerikanske værdipapirskommission til Bloomberg News.