Wal-Mart er verdens mindst samvittighedsfulde

Detailgigant bryder internationale konventioner for menneskerettigheder, miljøbeskyttelse og medarbejderpleje, påstår en vagthunds- organisation.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største detailkæde, Wal-Mart, omsætter for 375 mia. dollar (godt 1.800 mia. kr.) om året. Men de mange led i den amerikanske kæde er sammensat yderst kontroversielt.

Det påstår en dugfrisk rapport fra den schweiziske vagthunds-organisation REPRISK i juli 2008.

Ubestridt førsteplads
Organisationen indsamler information og anmeldelser om virksomheders forhold til corporate social responsibility (CSR). Her ligger Wal-Mart på en ubestridt førsteplads blandt regelbryderne.

Wal-Mart beskyldes generelt for at bryde de internationale konventioner om menneskerettigheder og landbrugsstandarder. Specifikt går nogle af de mange anklager på salg af tomater fra en arbejdslejr for hjemløse, der blev udsat for fysisk afstraffelse. En kinesisk menneskerettighedsorganisation har ligeledes meldt om lignende arbejdsforhold hos en af selskabets sko-leverandører.

De værste
REPRISKs index rangerer 0 som minimum til 100 som værst. Længst fremme i syndfloden flyder Wal-Mart med indextal 69 foran en række kontroversielle selskaber.

Blandt dem optræder nogle af verdens største energiselskaber såsom amerikanske Chevron og ExxonMobil, europæiske British Petroleum, Shell, E.ON og EDF samt det kinesiske CNPC. Men også den amerikanske modevirksomhed GAP og tyske Giesecke & Devrient bryder normerne for CSR.