VW-chef indrømmer: Kendte til fusk i 18 måneder

Volkswagens amerikanske chef indrømmer nu, at han har kendt til svindel med dieselbilernes udledning i halvandet år.

Volkswagens amerikanske direktør Michael Horn skal forklare sig for den amerikanske kongres. Han indrømmer at have kendt til svindel med dieselbiler. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: DARREN ORNITZ

Volkswagens amerikanske direktør kendte til bilproducentens fusk med miljøkrav i halvandet år, før bilproducentens svindelnummer blev offentligt kendt. Det fremgår af det vidnesudsagn, direktøren har indleveret til den amerikanske kongres.

Torsdag skal Michael Horn stå skoleret for et udvalg i den amerikanske kongres om sagen, og her vil han for første gang indrømme, at han har kendt til fupnummeret. Allerede i 2014 blev han gjort opmærksom på, at der var problemer med VWs NOx-udledninger, der senere har vist sig at være 40 gange højere end den tilladte grænse.

Michael Horn forklarer, at man forsøgte at finde en måde at udbedre udledningerne på, men da Volkswagens fupnummer blev afsløret et år senere, var det endnu ikke sket.

»Jeg troede ikke, at sådan noget kunne finde sted i Volkswagen Group. Vi har brudt tilliden til vores kunder, forhandlere og ansatte samt offentligheden og lovgivere,« skriver Michael Horn i vidneforklaringen.

Michael Horn er den første VW-direktør der skal forklare sig for myndighederne. Den nu tidligere topchef Martin Winterkorn har insisteret på, at han intet kendte til bilproducentens svindel, der potentielt kan have ført til højere udledning fra 11 millioner biler.

Selvom Michael Horn I vidneforklaringen undskylder flere gange, kommer han ikke ind på, hvorfor han eller Volkswagen ikke frivilligt gjorde myndighederne opmærksomme på problemet, men først omtalte det, da det blev afsløret.