VW begynder at fikse snyde-biler i januar

Volkswagen begynder i januar at indkalde de millioner af dieselbiler, der er indrettet med snydesoftware, så de kan blive bragt i orden. Koncernchef Matthias Müller venter, at bilerne er fikset inden udgangen af 2016.

Matthias Müller, Volkswagens koncernchef Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

Volkswagens øverste ledelse har nu en overordnet plan klar for, hvornår man skal have bragt de millioner af biler, der er omfattet af »Dieselgate«, i orden.

»Hvis alt går efter planen, kan vi begynde at indkalde bilerne i januar. Alle bilerne skulle være ordnet ved udgangen af 2016,« siger Volkswagens nye topchef Matthias Müller til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Verdens største bilkoncern har tidligere afsat 6,5 milliarder euro eller godt 48 milliarder danske kroner til at bringe dieselbilerne med snydesoftware i orden, så de lever op til de gældende emissionsstandarder.

»Men det er ikke nok,« siger Matthias Müller til New York Times, og han tilføjer, at det kan blive nødvendigt med fyringsrunder.

Udover hvad det koster at bringe bilerne i orden, venter der Volkswagen kæmpe omkostninger som følge af retssager fra blandt andre de amerikanske myndigheder, utilfredse kunder og aktionærer.

Matthias Müller bebuder derfor, at alle planlagte investeringerne skal genovervejes, og alt hvad der ikke er »livsvigtigt« bliver skrottet eller udsat. Endvidere siger han til Frankfurter Allgemeine, at skandalen giver anledning til give Volkwagen-koncernens organisation en overhaling.

»Vi vil slanke koncernen, gøre den mere decentral og give de enkelte mærker mere ansvar,« sige han til avisen.

Udover omkostningerne til selve reparationerne og erstatninger har skandalen også andre alvorlige konsekvenser. Før det første er koncernens aktuelle bilsalg ramt, ligesom salget på længere sigt vil blive ramt af de alvorlige ridser i lakken som koncernens image har fået. Og så betyder genopretningen, at Volkswagen bliver sat bagud i udviklingen i en tid, hvor alle bilproducenter - og nye aktører i IT-branchen - konkurrerer om at komme først med nye teknologier inden for blandt andet selvkørende biler og elbiler.

»Denne selvforskyldte krise og dens følger rammer os på et tidspunkt, hvor industrien undergår store forandringer,« siger Müller til New york Times.

Onsdag vil Volkswagen afsløre de konkrete planer for, hvordan man vil håndtere problemerne med de berørte biler.

Onsdag er også dagen, hvor Volkswagens bestyrelse skal drøfte en foreløbig rapport om softwareskandalen.