VW-aktionærer varsler åben krig mod ledelsen

En rådgivende komité anbefaler en stribe storaktionærer i Volkswagen at stemme for en undersøgelse af topledelsen i Volkswagen, når der i juni er aktionærmøde i bilkoncernen.

Foto: FABRIZIO BENSCH

Alt imens Volkswagen i kølvandet på dieselskandalen kæmper for at vige udenom potentielle milliardsøgsmål fra diverse forbrugerorganisationer og myndigheder, rumler det fortsat internt i koncernen.

Ifølge Financial Times har en rådgivende komité, der vejleder en stribe store aktionærer i den tyske bilgigant, anbefalet, at aktionærerne slår på tromme for en undersøgelse af VW-ledelsens ansvar i den omfattende dieselskandale. Undersøgelsen skal klarlægge om, ledende direktører og managers har forbrugt sig mod deres juridiske ansvar i forbindelse med snyderiet med den installerede software i op mod 11 millioner VW-biler.

Den ene komité, Hermes Equlity Ownership Services, rådgiver 20 pensionskasser med VW-aktier, og her er den konkrete anbefaling, at pensionskasserne ved det årlige aktionærmøde 22. juni skal stemme imod VW-ledelsen og den tilsynsførende bestyrelse og kræve en undersøgelse af deres rolle i skandalen.

Opøret fra aktionærerne har stået i lys lue de seneste uger, hvor en række store aktieholdere offentligt har ytret deres utilfredshed med VWs håndtering af skandalen. Den norske oliefond, der er den fjerdestørste aktionær, har annonceret planer om at sagsøge koncernen, mens TCI, en britisk hedgefond, har kritiseret de bonusser, en stribe ledende medarbejdere har fået på trods af det katastrofale år.

Det ventes, at Volkswagen på aktionærmødet vil læne sig op af en undersøgelse fra konsulentfirmaet Jones Day, der har undersøgt en række ledende medarbejderes rolle og kendskab til skandalen. Jones Day er nået frem til, at der ikke er tegn på, at de pågældende medarbejdere har svigtet deres ansvar. Jones Days undersøgelse bliver dog kritiseret for ikke at være tilbundsgående og omfattende nok, og det er på den baggrund, at Hermes Equlity Ownership Services anbefaler sine aktionærer at stemme imod undersøgelsen på mødet.

Volkswagen siger til Financial Times, at man er i løbende dialog med sine aktionærer og afstår fra kommentere yderligere.