Vrissen Apple: Vestager tryner os for at blive Årets Dansker

iPhone-producenten klandrer EUs danske konkurrencekommissær for, at der ikke er lovgrundlag for skattesmækket på 100 milliarder kroner. I denne uge går Apple derfor til domstolen for at slippe for regningen. Irland, som skulle have haft pengene, bakker Apple op.

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, pålagde 30. august Apple at efterbetale 13 milliarder euro eller næsten 100 milliarder kroner i den ubestridt største skattesag i EUs historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er til sinds at sætte alle midler ind for at slippe for at betale de henved 100 milliarder kroner i ekstraskat, som EU har pålagt den amerikanske iPhone-producent at betale. I denne uge trækker Apple derfor EU-Kommissionen i retten for med vilje at have brugt en regnemetode, der gav Apple det størst mulige smæk.

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, pålagde 30. august Apple at efterbetale 13 milliarder euro eller næsten 100 milliarder kroner i den ubestridt største skattesag i EUs historie. EUs undersøgelser gjorde det klart, at Apple kun havde betalt 0,005 procent i skat som følge af en særaftale med Irland, hvor Apple har lagt sit europæiske hovedkontor, hvilket Irland meget gerne så bevaret og videreudviklet. Apple har nu 6.000 ansatte i Irland.

Apple: En jagt på overskrifter

Irlands lavere selskabsskat har sikret, at omkring 10 procent af al arbejdskraft i Irland er ansat i udenlandske selskaber. Apple har gennem flere årtier ladet en større del af sin internationale forretning løbe gennem Irland.

Selv i Apples regnskab som verdens mest værdifulde selskab vil de 100 milliarder kroner være til at få øje på. Apple har i år i januar-september omsat for 139,68 milliarder dollars og har på disse ni måneder samlet oparbejdet et overskud på 27,4 milliarder dollars eller 194,8 milliarder kroner (eller et dagligt overskud på 711 millioner kroner).

»Apple er ikke en outsider på nogen måde, som har betydning for lovgivningen. Apple er et bekvemt mål, fordi det skaber masser af overskrifter. Det tillader kommissæren at blive Årets Dansker i 2016,« siger Apples juridiske direktør, Bruce Sewell, til nyhedsbureauet Reuters med henvisning til Berlingskes kåring af Margrethe Vestager for nylig.

Han mener, at EU-Kommissionens undersøgelse bevidst tilsidesatte de skatteeksperter, som den irske regering havde bragt på banen. Han ser ingen referencer i Kommissionens undersøgelse til skatteeksperterne, hvis indlæg »de formentlig ikke engang har læst«.

Irland nægter at indkassere pengene

Et flertal i det irske parlament har nægtet at indkræve skattepengene til statskassen, selv om de svarer til mere end de 12,9 milliarder euro, som Irland årligt bruger på sit sundhedssystem, eller næsten en tredjedel af Irlands samlede skatteindtægt i 2015 på 45,6 milliarder euro.

Bruce Sewell mener, at EU-Kommissionen bevidst valgte den undersøgelsesmetode, som faldt dårligst ud for Apple, fordi andre metoder ville »have givet meget lavere tal«. Den juridiske direktør tilføjer, at Apple ikke er i stand til at følge Vestagers afgørelse, fordi Irland dermed skulle gå imod sin egen skattelovgivning og fastsætte forskellige regler for irske og udenlandske selskaber.

Apple fastholder, at EU ikke har ret i, at hovedsædet i Irland for Apple Sales International og Apple Operations Europe kun fandtes på papiret, hvorfor der ikke var basis for at overføre milliarder af euro dertil for at undgå at betale dyrere selskabsskat i andre EU-lande.

Irland afviser, at Apple i 1991 og igen i 2007 fik særbehandling på skatteområdet, og at EU-Kommissionen har sat overskuddet i de irske Apple-selskaber alt for højt.

Flere detaljer på vej fra EU

EU-Kommissionen ventes om kort tid at offentliggøre en mere detaljeret udgave af sin Apple-afgørelse, skriver Reuters.

EU-Kommissionens afgørelser i skattesagerne mod Starbucks og Apple er allerede blevet indbragt for Retten i Første Instans i Luxembourg under EU-Domstolen af henholdsvis den hollandske og irske regering. Irland indbragte Vestagers afgørelse 9. november. EU-Kommissionen har pålagt Starbucks, Fiat Chrysler og 35 andre selskaber at efterbetale store skattebeløb, fordi de indgik ulovlige skatteaftaler med flere EU-lande.

EU-Domstolen, som er Europas højeste, juridiske myndighed, vil 21. december afsige dom i en sag, som ifølge eksperter kan give et fingerpeg om, hvordan Apples sag sidenhen vil falde ud. EU-Kommissionen har anket en afgørelse fra Retten i Første Instans i Luxembourg, hvor Banco Santander, Autogrill España (nu World Duty Free Group) og Santusa Holding fik medhold i deres sag mod EU-Kommissionen. Kommissionen sagde i to afgørelser fra 2009 og 2011, at de spanske selskaber, som ejede mindst fem procent af et udenlandsk selskab i mindst et år, havde overtrådt EUs statsstøtteregler, og at Spanien derfor skulle inddrive skattebetaling. De spansk indregistrerede selskaber havde nedskrevet goodwill efter overtagelsen af aktierne i de udenlandske selskaber.