Vridsløselille skal sælges: Vil betyde stor udvikling for Københavns Vestegn

Det ikoniske Vridsløselille Fængsel i Albertslund, der er mest kendt fra Olsen-banden, skal sælges, og med det følger en omfattende transformation af ejendommen. Ifølge Freja Ejendomme, der skal stå for at videresælge Vridsløselille, er der med salget gode muligheder for mere byudvikling i Vestegnskommunen.

Vridsløselille fængsel i Albertslund mandag den 4. september 2017. Indtil december 2015 var Vridsløselille et lukket fængsel og har sidenhen været en institution for frihedsberøvede asylansøgere. Nu er den ikoniske ejendom til salg og vil efter planen gennemgå en omfattende transformation, der vil udvikle Albertslund yderligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ikoniske Vridsløselille Fængsel, der for mange danskere uløseligt er forbundet med Erik Ballings krimikomedieserie Olsen-banden og dennes hovedperson Egon Olsen, er af staten blevet overdraget til Freja Ejendomme med henblik på at sælge det. Det sker efter Kriminalforsogen har vurderet, at fængslet ikke længere opfylder forsogens behov.

Men selvom det nu nedlagte statsfængsel bortfalder, vil Albertslund stadig kunne bibeholde sit særpræg som by, siger direktør for Freja Ejendomme, Carsten Rasmussen. Det skyldes først og fremmest Vridsløselilles karakteristiske placering og status, der kun vil blive stærkere af ejendommens transformation – og som vil brede sig til resten af Albertslund.

»Man kan sige, at Vridsløselille er det mest centrale sted i Albertslund, hvor man bedst kan placere en ejendom. Med så tæt en placering på stationen og rådhuset er Vridsløselille det sted, der bedst kan udgøre et centralt knudepunkt for byen,« siger Carsten Rasmussen.

Skal være samlepunkt for Albertslund

Ifølge Carsten Rasmussen er området omkring Vridsløselille, der på sit højeste havde plads til 241 ansatte og varetægtsfængslede, oplagt til bebyggelse af nye typer ejendomme. Med dets placering tæt på rådhuset, stationen og centret kan Vridsløselille blive et ret attraktivt område for fremtidige ejendomme, hvad end det kommer til at være boliger, uddannelsesinstitutioner eller noget helt tredje, siger Carsten Rasmussen.

Også borgmesteren i Albertslund, Steen Christensen (S), er positivt indstillet over for projektets potentialer. Ifølge ham er der gode udsigter til, at nye projekter på Vridsløselilles grund kan sætte gang i en yderligere byudvikling i Albertslund.

»Det er utrolig glædeligt, at Vridsløselille Fængsel nu er overgået til statens ejendomsselskab Freja. Det er altså nu Freja, som ejer grunden. En særdeles spændende og vigtig epoke i udviklingen af Albertslund kan nu for alvor få fart under vingerne. Jeg ser frem til at samarbejde med Freja om retningen for den udvikling, der kan blive et nyt hjerte i byen,« siger Steen Christensen i en pressemeddelelse.

Samme opfattelse deler Carsten Rasmussen. Ifølge ham er det visionen med det gamle fængsel, at det skal udgøre et samlende knudepunkt for byen Albertslund, der kan skabe liv, udvikling og dynamik for Vestegnskommunen. Værdien i Vridsløselille ligger nemlig i dets ikoniske status, men ikke mange ved, hvad der ligger bag murene. Derfor er der gode muligheder for at give byen et yderligere særpræg, fortæller Carsten Rasmussen.

»Kommunen er opsat på, at området skal være et sted, der knytter byens forskellige elementer sammen, netop jernbanen, rådhuset og lignende. Der er en fornemmelse af, at der skal være en sammenhæng i byen. Det er en fornemmelse vi deler i dette projekt,« siger han.

Vil udvikle Vestegnen

Ydermere kan de nutidige ejendomme, såfremt de bliver dannet til bofællesskaber, bidrage til den boligmæssige udvikling, der ifølge Carsten Rasmussen lige nu sker med stor fart på Vestegnen. De stigende boligpriser gør nemlig, at mange folk søger mod noget nyt og billigere at bo i, hvilket afspejler sig i den efterspørgsel og interesse i attraktive bofællesskaber, der er lige nu. Det er derfor Carsten Rasmussens klare indtryk, at forstadskommuner som Albertslund er gode kommuner at bo i.

Der kan dog stadig gå nogle år, før beboerne i Albertslund vil komme til at bemærke en forskel bag fængslets tunge porte og gittervinduer. Ifølge Carsten Rasmussen må beboerne i Albertslund fortsat væbne sig med tålmodighed, da der stadig er uklarhed om, hvad der skal ligge på grunden i stedet for det tidligere arresthus – for ikke at nævne det store renovationsarbejde forbundet med det.

»Uanset hvad ejendommen skal bruges til, vil der ske en ret omfattende renovering, da nogle af faciliteterne er ret gamle. Det betyder så også, at der nok kommer til at gå 2-4 år, før vi ser nogen fysisk forandring i området. Så lige nu skal vi også have undersøgt, hvilke af de eksisterende bygninger, der kan bruges i det nye projekt,« siger Carsten Rasmussen.

Der er dog ingen tvivl om, siger han, at Albertslunds borgere i lang tid har ventet på dagen, hvor Vridsløselille skulle transformere sig til noget nyt, og at det derfor bliver spændende, hvad der kommer til at ske med området. For Freja Ejendommes vedkommende vil omdannelsen være med til at videreudvikle Albertslunds status som en dynamisk, bæredygtig og varieret del af Storkøbenhavn.

»Albertslund som forstadskommune er i forvejen kendt for de mange bolig- og byggeriprojekter, der skete 1960erne og 70erne. Der vil vi gerne være med til at bygge noget nyt op omkring området og udvikle den diversitet og bæredygtighed, der er i Albertslund. Kan det være en version 2.0? Det er det, vi gerne vil være med til at sætte fokus på,« siger han.