Vrede over dansk milliardhandel: Det er tyveri

Handlen med den danske virksomhed DSVM er på vej til at ende i et retsopgør. En række mindretalsaktionærer mener, at deres aktier ulovligt blev taget fra dem og varsler nu en voldgiftssag mod blandt andre FIH, PKA og Maj Invest.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et usædvanligt opgør i toppen af dansk erhvervsliv er tæt på at bryde ud. De store danske finansielle koncerner FIH, PKA og Maj Invest risikerer at blive meldt til politiet efter den danske milliardkoncern DSVM – det tidligere DSV Miljø – blev handlet for en krone i slutningen af januar.

En række mindretalsaktionærer mener, at virksomheden reelt blev røvet fra dem, og er nu klar til indlede en voldgiftssag for at få betaling for deres aktier. DSVM – der omsætter for ca. 3,6 mia. kr. – blev overdraget for en kr. til erhvervsbanken FIH, pensionskassen PKA og Maj Invest, der havde store lån i virksomheden.

»Det er mine klienters opfattelse, at der ikke alene er handlet ansvarspådragende, men også strafbart, idet der foreligger åbenlyst tilfælde af mandatsvig,« skriver advokat Karoly Nemeth i brev, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Brevet er stilet til de advokater, som repræsenterer FIH, PKA og Maj Invest og den britiske kapitalfond Triton. Triton ejede 63 pct. af af DSVM og kæmpede i mere end ti år for at gøre virksomheden til en fornuftig investering. Blandt de øvrige aktionærer var også 30 mindretalsaktionærer, som Karoly Nemeth repræsenterer. De mener, at det ikke var muligt for FIH, PKA og Maj Invest at overtage virksomheden på den måde, det skete på for ca. to måneder siden.

»Det er mine klienters opfattelse – en opfattelse, jeg fuldt ud støtter dem i – at den skete overdragelse er ugyldig og er sket på en sådan måde, at der er påført mine klienter et tab, som Deres klienter er ansvarlig for,« skriver Karoly Nemeth, der ikke ønsker at udtale sig til Berlingske om sagen.

Han understreger i brevet, at mindretalsaktionærerne overvejer at anmelde sagen til politiet. Det vil være en anmeldelse som er rettet mod både FIH, Maj Invest, PKA og Triton, der solgte aktierne. Men også mod de to erhvervsfolk, Kent Arentoft og Peter Korsholm, som efter planen skal overtage virksomheden for et mindre million­beløb, risikerer at blive meldt til politiet.

Mindretals­aktionærerne mener, at både de finansielle koncerner og de to erhvervsfolk på forhånd vidste, at handlen ikke var gyldig.

»I den forbindelse understreges det, at køberne af kapitalen såvel første og andet led har været i ond tro,« skriver Nemeth.

I 2004 købte Triton DSVM, da selskabet blev spaltet ud af transportkoncernen DSV. Karoly Nemeth mener, at det klart fremgår af aktionæroverenskomsten fra dengang, at bestyrelsen og alle aktionærerne skal inddrages, hvis virksomheden bliver solgt. Men det skete ifølge Nemeth ikke.

»Fremgangsmåden er dybt kritisabel og efter minoritetsaktionærernes opfattelse strafbar, idet LD og FIH på ansvars­pådragende og strafbar vis har tilegnet sig minoritetsaktionærernes værdier, uden at minoritetsaktionærerne overhovedet har været involveret i beslutningsprocessen,« skriver Nemeth.

Han opfordrer til, at FIH, Maj Invest og PKA betaler for mindretalsaktionærernes aktier inden udgangen af april. Sker det ikke, vil der blive indledt en voldgiftssag, og handlen vil muligvis blive anmeldt til politiet.

Berlingske forsøgte i går at få kommentarer fra flere af de øvrige parter i sagen. Men hverken FIH, Maj Invest eller Christian Schow Madsen, advokat for FIH, Maj Invest og PKA, ønsker at udtale sig. Peter Korsholm, Kent Arentoft eller Henrik Sanders, advokat for Triton, er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.

Allerede i forbindelse med salget af DSVM udtrykte tidl. DSV-direktør Leif Tullberg forbløffelse over, at hans aktier pludselig intet var værd. I øjeblikket ønsker han ikke at udtale sig om sagen, men i januar lod han forstå, at han ikke var tilfreds med forløbet.

»Jeg er overhovedet ikke blevet informeret om den her salgsproces, og det er klart, at det sidste ord ikke er sagt i denne sag,« sagde Leif Tullberg dengang til Berlingske.

Triton var tvunget til at sælge hele virksom­heden for en krone, fordi selskabet har opbygget en gæld på 1,3 milliarder kroner, hvor hovedparten var lånt i FIH, PKA og Maj Invest, som siden overtog virksomheden.

FIHs adm. direktør Henrik Sjøgreen sagde i forbindelse med handlen, at han havde haft en »mandefolkesnak« med Triton om fremtiden for DSVM – en snak der endte med, at de danske finansielle aktører tog virksom­heden fra Triton.

»Vi har haft en dialog med ejerne i Triton om, hvilke planer der var for selskabet. Det viste sig, at der ikke rigtig var nogen plan. Derfor aftalte vi, at vi nu tager over,« sagde Sjøgreen på det tidspunkt.

Planen er nu, at FIH, PKA og Maj Invest sælger selskabet videre for et mindre million­beløb til den tidligere DLH-direktør Kent Arentoft og den forhenværende EQT-partner Peter Korsholm.

De to skal forsøge at rette DSVM op og betaler virksomhedens gæld ned.