Vrede kunder lægger pres på bankerne

Totalkredit og de samarbejdende penge- institutter angribes fra flere sider. Kun en enkelt bank har indtil nu valgt at imødekomme kundernes kritik.

Chresten Ibsen, fra Braband er ved at starte foreningen Fair Bidragssats. Sammen med mange andre danskere vil de lægge pres på deres pengeinstitutter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vreden over prisstigningerne i Totalkredit breder sig som en steppebrand.

Facebook bugner af protester specielt i den organiserede protestgruppe »Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit«. Banker, der samarbejder med Totalkredit, møder vrede kunder, og Forbrugerombudsmanden har modtaget et usædvanligt stort antal klager.

Budskabet fra en af stifterne af protestgruppen på Facebook er, at banker i samarbejde med Totalkredit enten skal annullere de varslede prisstigninger eller droppe samarbejdet. Ellers forlader kunderne deres pengeinstitut.

»Vi vil have bankerne til at mærke, at vi mener det alvorligt,« siger Chresten Ibsen.

Strategien er at lægge pres på både Totalkredit og bankerne.

»Det er bankerne, der er sendt i byen for at forsvare Totalkredits bidragssatser. I alle de breve, vi har fået, står der bare, at man skal kontakte sin rådgiver i banken, og så får man et standardsvar fra dem,« siger Chresten Ibsen.

Han tror, at der vanker stor kundeafgang fra pengeinstitutter, der ikke lytter til den voksende utilfredshed med de stigende priser.

»Min fornemmelse er, at de fleste er ved fuld bevidsthed om, at hvis de flytter deres kreditforeningslån, så flytter de også deres pengeinstitut. Når folk lægger deres lån om og skifter kreditforening, vil der også være en del, der skifter bank,« siger han.

Frygter kundeflugt

Arbejdernes Landsbank har som den første bank forsøgt at imødekomme de utilfredse kunder ved at droppe prisstigninger for Nykredit-kunder. Det skyldes, at bankens topchef, Gert Jonassen, frygter en decideret »kundeflugt«, hvis den ikke kommer med tiltag, der annullerer prisstigningerne. Derfor vælger Arbejdernes Landsbank at udbetale en bonus på 1.000 kroner om året per lånt million for de kunder i banken, der har Totalkredit-lån.

»Vi giver sådan en rabat, velvidende at vi tager noget af vores eksisterende indtjening. Men hvis jeg så kan holde på vores kunder og tiltrække nogle, kan jeg godt få det regnestykke til at hænge sammen,« siger Gert Jonassen.

Foreløbig ser Arbejdernes Landsbank dog ud til at være alene om den rabat.

Ole Madsen, kommunikationsdirektør i Spar Nord, henviser til, at banken i oktober lancerede en rabat til kunder med Totalkredit-lån, men at banken ikke planlægger yderligere tiltag.

»Hvis man skal være fair, løser tilbuddet fra Arbejdernes Landspunkt primært problemet for dem, der har det i mindst grad. De giver en rabat til dem, der i forvejen har de billigste lån, hvorimod de hårdest ramte er dem, der har korte tilpasningslån uden afdrag, og de får ingen refusion,« siger han.

Jan Løve, presse- og direktionsrådgiver i Sparekassen Sjælland, oplyser blot, at bankens direktion overvejer situationen.

Mange klager til ombudsmand

Hos den uafhængige myndighed, Forbrugerombudsmanden, oplever man også utilfredsheden blandt Nykredits og Totalkredits kunder.

»Vi har fået omkring 80 henvendelser. Nogle er kortfattede og nogle er udførlige. De er først lige kommet ind og er ved at blive journaliserede. Så det er for tidligt at sige noget om indholdet og om, hvorvidt de skal og kan behandles af os,« siger souschef hos Forbrugerombudsmanden Katrine de Neergaard. Hun oplyser desuden, at Konkurrencestyrelsen også har modtaget et antal klager.

På Facebook er Kritiske interessenter nået op på over 12.000 medlemmer siden søndag. Nu bliver næste skridt at stifte foreningen Fair Bidragssats. Chresten Ibsen vurderer, at Totalkredit og de samarbejdende pengeinstitutter kun har set begyndelsen på problemet.

»Det, vi har set torsdag, er sprækkerne i de samarbejder, der er mellem Totalkredit og bankerne. Men de fleste pengeinstitutter sidder stadigvæk ude i hjørnerne med hænderne for ørerne og øjnene lukket og er angste for, hvad der nu sker, og vil helst være helt stille.«