Vrede aktionærer får tilladelse til massesøgsmål mod Facebook

Aktionærerne, som anklager Facebook for at skjule vækst-bekymringer op til børsnoteringen i 2012, får tilladelse til at fortsætte sagerne som gruppesøgsmål.

Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De investorer, som sagsøger Facebook for at skjule oplysninger op til børsnoteringen i 2012, får nu lov til at rotte sig sammen. En dommer har nemlig godkendt de procedurer, som gør, at investorerne kan køre sagerne som gruppesøgsmål, skriver Reuters.

Facebook siger til BBC, at giganten er skuffet over afgørelsen og ønsker at appellere.

Aktionærerne mener, at Facebook op til børsnoteringen i maj 2012 ikke gjorde det klart, at fremtiden ikke så helt så lys ud på daværende tidspunkt, og at aktionærerne dermed købte aktierne til oppustede priser.

På dagen for børsnoteringen, den 18. maj 2012, blev aktierne handlet for 38 dollar per aktie, men mindre end fire måneder efter, var prisen mere end halveret til 17,55 dollar den 4. september 2012. Aktieprisen forblev lavere end ved børsnoteringen i mere end et år, men prisen er i dag kommet pænt tilbage. I går lukkede Facebook-aktien således 107,26 dollar på Nasdaq.

Investorerne anklager Facebook for at have udeladt information omkring reviderede forventninger til væksten og den økonomiske effekt af brugernes stigende mobilforbrug, på et tidspunkt hvor der ikke var de store penge at hente i reklamer på mobile enheder.

Ifølge dommer Robert Sweet, som har givet aktionærerne tilladelse til at føre sagerne som gruppesøgsmål, har Facebook fremlagt »en imponerende mængde beviser, som indikerer, at aktionærerne vidste, hvordan mobilforbrug ville på virke virksomhedens overskud«.

Alligevel afviste han techgigantens krav om, at aktionærerne skulle føre deres sager individuelt.

Robert Sweet uddyber i den 55-sider lange afgørelse, at sagens ekstraordinære størrelse gør det fordelagtigt for begge parter, at sagerne køres som gruppesøgsmål. Ifølge BBC har Facebook allerede appelleret sagen hos højesteretsdomstolen.

»Afgørelsen tilsidesætter retfærdig rettergang,« lyder Facebooks appel.