Vred Steen Gude får stadfæstet lang fængselsstraf

51-årige Steen Gude får stadfæstet sin dom på seks års fængsel for sin rolle som hovedmanden bag det skyldnersvig, skattesvig og bedrageri, der er foregået i forbindelse med ejendomsimperiet Stones Invests konkurs i 2008.

Sten Gude smækkede med døre, efter Østre Landsret havde stadfæstet byrettens dom på seks års fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frustrationer og tårer fik frit løb, da Østre Landsret mandag eftermiddag i det store hele stadfæstede de domme, som Retten i Lyngby i december 2012 idømte folkene bag det konkursramte ejendomsimperium Stones Invest.

De fire anklagede indfandt sig få minutter før domsafsigelsen sammen med deres forsvarsadvokater i den store Retssal 1 i Østre Landsret. Den fallerede ejendomsmatador, tidligere adm. direktør og ejer af holdingselskabet Stones Invest, Steen Gude, var tydeligt nervøs. Med briller på næsen, et stribet halstørklæde om halsen og hænderne dybt begravet i lommerne i sit mørkegrå jakkesæt vandrede han frem og tilbage, indtil de seks landsdommere, tre juridiske og tre lægdommere, gjorde deres entré ind i lokalet.

Da retsformanden Jan Uffe Rasmussen havde læst afgørelsen, som slår fast, at Steen Gude skal seks år i fængsel for bedrageri, skattesvig og skyldnersvig, forlod en tydeligt vred Steen Gude retslokalet og smækkede eftertrykkeligt med døren, mens pårørende lod tårerne få frit løb.

Steen Gude og hans medanklagede havde ellers arbejdet på at blive frifundet ved at forsøge at overbevise dommerne om, at det var sjusk fra bankernes side, der var grunden til, at det gik så galt, som det gjorde.

Mens braget fra Steen Gudes exit lagde sig, uddybede retsformanden kort afgørelsen. Lige som dommerne i byretten i Lyngby slog Landsrettens dommere fast, at Steen Gude havde været primus motor i en række forhold, der omfatter bedrageri, skattesvig og skyldnersvig, mens de øvrige tre dømte i større eller mindre grad havde været involveret.Den alvorligste af sagerne drejer sig om bedrageri over for den islandske bank Glitnir, som blev udsat for risiko for et tab på knap 200 millioner kr. i forbindelse med et lån til Stones Invest i foråret 2008.

På det tidspunkt var selskabet i alvorlige vanskeligheder. Det gik konkurs i september 2008. Men i tiden frem til konkursen foretog Steen Gude og de tre øvrige involverer flere forskellige transaktioner, som alle sigtede mod at trække penge uretmæssigt ud af selskabet forud for den truende fallit.

Steen Gudes lillebror, den 50-årige Søren Gude, der også var til stede i retten, fik stadfæstet sin dom på tre års fængsel, mens den tidligere bestyrelsesformand for Stones Invest, advokat Rolf Ussing, der er 49 år, fik fire års fængsel.

Stones Invests økonomidirektør, 38-årige Lars Geister fik som den eneste nedsat sin straf en smule fra fire til tre år. Ifølge retsformanden skyldes det hans rolle som ansat i selskabet.

Efter domsafsigelsen vendte Steen Gude, der til daglig bor i Schweiz, tilbage til retssalen - tilsyneladende fortsat stærkt frustreret - hvor han efter at have maset Berlingskes udsendte ind i en dørkarm, sluttede sig til Søren Gude, Rolf Ussing og Lars Geister, der stilfærdigt diskuterede resultatet af sagen med deres advokater.

Bagmandspolitiets senioranklager Malene Stage Christensen glædede sig på sin side over afgørelsen.

Steen Gude og de tre andre involverede fra Stones Invest er foreløbigt dem, der har fået de hårdeste domme i forbindelse med retsopgøret med en række ejendomsspekulanter efter finanskrisen i 2008. Udover fængselsstraffene, er de idømt en bøde på knap 18,5 millioner kroner, lige som Steen og Søren Gude og Rolf Ussing skal betale omkostningerne ved ankesagen til Østre Landsret.

Til gengæld fastholdt Landsretten, at der ikke skal ske konfiskation. De dømte er i stedet frakendt retten til at drive virksomhed i en periode fremover.

Blandt de øvrige dømte ejendomsfallenter er Kenneth Schwartz Thomsen, der er i september 2013 blev idømt fem års fængsel og en bøde på 56 millioner kr. blandt andet for unddragelse af selskabsskat. Han har også anket sin dom til Østre Landsret.

Også Martin Klüts, der gik konkurs med sit ejendomsselskab Sandgården i 2008 har fået en ubetinget fængselsdom på tre år og seks måneder for skattesvig, skyldnersvig og fup med bilag. Han fik stadfæstet sin dom ved landsretten i juni 2013.

Endelig står den tidligere direktør for finanshuset Capinordic Steen Bryde anklaget for millionsvindel ved byretten i Lyngby. Han risikerer op til fem års fængsel, men erklærer sig ikke skyldig.