Vraget kronprins overtager tronen i Danske Bank

Den 49-årige nordmand Thomas Borgen, der nu skal styre landets største bank, har siddet i direktionen siden 2009 - og blev allerede for to år siden spået en fremtid som topchef i Danske Bank.

Tidligere kronprins i Danske Bank,Thomas Borgen bliver nu ny koncernchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Anden gang er tilsyneladende lykkens gang for Thomas Borgen. Den én gang vragede kronprins, overtager nu alligevel tronen i landets største bank.

Da Danske Banks mangeårige topchef Peter Straarup meddelte, at han ville lade sig selv pensionere i foråret 2012, blev nordmanden Thomas Borgen udråbt som den ene af to favoritkandidater til at overtage topposten. Den anden var Tonny Thierry Andersen, der stadig er i koncernen som chef for Personal Banking.

Men de to interne kandidater blev som bekendt overhalet indenom af Mærsk-direktøren Eivind Kolding, som dengang var formand for Danske Banks bestyrelse.

En ægte bankmand

At Thomas Borgen nu i dag alligevel ender i chefstolen kan derfor ses som et udtryk for, at Koldings shipping-baggrund endte med at være for utilstrækkelig, og at der nu er brug for en ægte bankmand.

Og den 49-årige nordmand er bankmand med stort B. Efter at i 1989 at have taget en master i Business Administration, blev han samme år ansat i Chemical Bank i London.

Men allerede i 1997 stiftede han i første omgang bekendtskab med Danske Bank, hvor han først blev ansat som kasserer i Oslo, og derefter blev overført til København og blev forfremmet til børshandler.

Direktørerfaring fik Borgen, da han i 2001 blev administrerende direktør for Danske Bank-ejede Fokus Bank, og i 2009 vendte han helt hjem til Danske Bank som en del af koncerndirektionen. Som chef for Udenlandske Aktiviteter har han blandt andet haft til ansvar at rydde op i de problematiske bankaktiviteter i Irland.

Konkurrencemenneske og hidsigprop

I forbindelse med et portræt i Berlingske tilbage i 2009 blev Thomas Borgen beskrevet som både »udpræget konkurrencemenneske« og »lidt af en hidsigprop«, der går op i sine opgaver med liv og sjæl.

Nordmanden er en særdeles aktiv mand, der både sejler kapsejlads, cykler ture - gerne på op til 100 kilometer og står på ski. I 2009 sagde han til Berlingske, at det ville blive svært at undvære den norske natur, når hele familien nu rykkede til Danmark.

»For en søndagstur på ski sammen med familien, når solen skinner og ude i den norske natur, kan man slet ikke undvære. Det er flot.«

Et bud er, at Thomas Borgen vil få set endnu mindre til de norske fjelde, når han nu overtager ved øretævernes holdeplads i landets største Bank.