Volvo søger frivillige til selvkørende biler

Det svenske bilfirma søger frivillige til at teste deres nye selvkørende biler i London. Det største forsøg af sin slags inden for den ny bilteknologi.

Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et tomt førersæde og afslappet taxilignende kørsel. Volvo er netop nu i gang med at afprøve sine nye selvkørende biler i London.
Konceptet hedder »Drive Me«. Det skriver The Guardian.

Bilerne, som allerede kører i Gøteborg i Sverige, skal ifølge Volvo være »lige så nemme at bruge som en smartphone.«

Der er dog et stykke vej til, at vi ser de selvkørende automobiler i fuldt flor. Forsøget henvender sig i øjeblikket til pendlere, der bor uden for, men arbejder i London. Når bilen nærmer sig metropolen, vil føreren selv skulle overtage styringen.

Anders Eugensson fra Volvo sagde nemlig følgende til The Guardian:

»De (testkørerne, Red.) kommer ikke til at sidde og læse avisen imens; de skal være klar til at tage føringen over bilen. Vi bliver nødt til at arbejde på teknologien, før vi begynder at sælge til offentligheden«.Men selve ideen bag, at det er pendlere, der først og fremmest testes på, handler ifølge Volvo om, at man skal kunne arbejde på vej til sin arbejdsplads.

»Vi fokuserer på folk, som normalt bliver frustrerede, når de kører på arbejde om morgenen. Vi håber, at folk siger, »jeg tror, det bliver nyttigt for mig, at jeg nu kan udnytte min tid«,« siger Anders Eugensson til The Guardian.

Ifølge The Guardian har den amerikanske regerings undersøgelser vist, at førerløse biler vil føre til et fald på 80 procent i bilulykker i år 2035.

I første omgang arbejder Volvo med at »tagge« bilerne med forskellige mærkater, så andre bilister og politiet kan se, at her kommer en »Drive Me«-bil rullende. Ligesom man gør i Gøteborg.


»Vi har fået en blandet reaktion fra brugerne af bilerne; nogle prøver at skade bilen og forsøger at skubbe den af vejen,« siger Anders Eugensson.

Prislejet for de nye biler ligger ifølge Anders Eugensson og The Guardian i den høje ende, men han ser, at prisskiltet vil falde, når bilerne bliver mere hyppige i gadebilledet.