Volvo Cars på vej til børsen: Svenske investorer satser fem milliarder

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB STRONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinesisk ejede Volvo Cars er blevet enige med tre store svenske investorer som satser fem milliarder svenske kroner på bilproducenten fra Göteborg. Målet er en børsnotering og så har investorerne ret til at konvertere til noterede aktier.

Tirsdag morgen meddelte Volvo Cars at firmaets kinesiske ejere Zhejiang Geely Holdings er blevet enige med tre svenske investorer som satser fem milliarder kroner på bilproducenten. Det er de svenske pensionsaktører AMF, Förste AP-fonden samt forsikringsfirmaet Folksam, som investerer fem milliarder svenske kroner. Når Volvo Cars børsnoteres vil investeringen konverteres til noterede aktier, oplyser firmaet. Ifølge Dagens Industri vil Volvo Cars blive børsnoterede allerede i 2017.

Den tidligere ejer Ford solgte 2010 Volvo Cars til kinesiske Zhejiang Geely Holdings, som satser på at udvikle det svenske bilfirma mod et mere eksklusivt premium-segment.

Volvo Cars er inde i en positiv trend og sidste året solgte firmaet for første gang mere end en halv million biler og omsætningen landede på 164 milliarder svenske kroner. Firmaet har i dag fabrikker i Sverige, Belgien og Kina. Af de 28.500 ansatte er de ca. 17.800 i Sverige.

Frem til 1999 indgik Volvo Cars i den svenske børsnoterede Volvo koncern. Det året blev personbilsproduktionen solgt til Ford. Volvo koncernen er storproducent af bland andet lastbiler, anlægsmaskiner og busser. I 2015 omsatte koncernen 313 milliarder svenske kroner.

Hvis planerne om en børsnotering af Volvo Cars gennemføres kommer der til at findes to børsnoterede firmaer med navnet Volvo med hovedkontor i Göteborg: Personbilsproducenten Volvo Cars og lastbilsproducenten Volvo AB. (News Øresund)