Volkswagen udløser amerikansk advokatfest med gruppesøgsmål

Fiflen med Volkswagens dieselbiler får gang i den amerikanske advokatbranche. Der er nemlig varmet op til en ordentligt omgang søgsmål mod den tyske bilkoncern.

Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsministre fra mindst 27 amerikanske delstater er involveret i en efterforskning af, hvorvidt Volkswagen har løjet overfor sine dieselbilskunder. Det siger en talskvinde for justitsministeren i Illinois, Lisa Madigan, til Reuters. Hun fortæller også, at gruppen af delstatsministre vil sende stævninger til Volkswagen undervejs i processen, og flere af staterne vil se på sagen både med forbrugernes briller men også med hensyn til miljøet.

Den svenske avis SvD Näringsliv skriver, at de amerikanske advokatfirmaer lugter blod i kølvandet på den tyske dieselgate. Og at New Yorks chefanklager, Eric Schneiderman, blandt andre også kræver en undersøgelse.

Ifølge avisen har Volkswagen hyret advokatfirmaet Kirkland & Ellis. Advokaterne herfra er mest kendt for at have forsvaret britiske BP i forbindelse med olieforureningen af den Mexicanske Golf.

Der kan kun gisnes om, hvor store bøderne kan ende med at blive. Til sammenligning skrev den amerikanske avis Wall Street Journal tidligere i september, at den amerikanske bilproducent General Motors indgik forlig med de amerikanske myndigheder og skal betale 900 mio. dollar svarende til næsten 6 mia. kr. i en sag om svindel efter en fejl på GM's biler, der kan have kostet 124 mennesker livet.

Beløbet var mindre end ventet, skriver avisen - og ligeledes mindre end straffen på 1,2 mia. dollar, som Toyota modtog i en lignende sag omhandlende uhensigtsmæssig acceleration hos Toyotas biler.

I modsætning til både GM og Toyota har dieselbilerne fra Volkswagen hverken forårsaget død eller udsat ejere for risici.

Men nu skal arbejdet med at undersøge sagen til bunds indledes. Og New Yorks chefanklager har fortalt Reuters, at man vil lave en gruppe af stater, der skal efterforske dieselgate.

Delstaterne som er med i denne gruppe er: Alabama, Arizona, Californien, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Maine, Maryland, Michigan, Mississippi, Nebraska, Nevada, New Mexico, New York, North Carolina, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Vermont samt Virginia. Også Washington D.C. er med.