Volkswagen-topchef skal til eksamen onsdag

Den administrerende direktør hos Volkswagen, Martin Winterkorn, kommer onsdag til at stå ret over for bilproducentens bestyrelse for at fortælle sin side af skandalen, der omhandler software, som er fremstillet for at pynte på målinger af Volkswagens dieselbilers forurening.

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Bloomberg News onsdag morgen, efter at sagen over flere dage har betydet markante kursfald og stor kritik af verdens største bilkoncern.

Ovenpå sagen har der været spekuleret i, hvorvidt bestyrelsen kan finde på at afskedige Martin Winterkorn og i stedet erstatte ham med Porsches topchef, Matthias Müller. Det har en talsmand for Volkswagen indtil videre afvist.

Bestyrelsen hos Volkswagen består af flere prominente navne, heriblandt Wolfgang Porsche, hvis familie ejer en væsentlig ejerandel i Volkswagen, samt politikeren Stephan Weil. Herudover sidder repræsentanter fra flere tyske fagforeninger også med rundt om bestyrelsesbordet.

Bloomberg News erfarer fra en kilde tæt på sagen, at et væsentligt punkt i samtalen med bestyrelsen vil handle om, hvorvidt Martin Winterkorn kendte til et scenarie, der havde til formål at narre lovgivere og forbrugere om emissionen af dieselmotorer installeret i 11 millioner biler verden over. Bilproducenten har efterfølgende afsat 48,5 mia. kr. til at dække skandalen.

Ifølge USA's miljøagentur, EPA, har den tyske bilkoncern med sin software fået dieseldrevne biler til at forurene voldsomt med miljø- og sundhedsfarlige stoffer, mens de kørte rundt på amerikanske veje.

Bilerne stoppede imidlertid straks udledningerne og opførte sig miljømæssigt eksemplarisk, når de blev kaldt til kontrol.