Volkswagen siger »undskyld«

Topdirektøren for den tyske bilkoncern Volkswagen, Martin Winterkorn, undskylder nu stort, at den tyske autokoncern har forsøgt at skjule bilernes udledning af forurening i USA.

»Vi ønsker ikke, at overtræde hverken vores egen andre internationale regler,« udtaler Volkswagen Martin Winterkorn søndag. Volkswagen er blevet presset til at trække næsten 500.000 dieselbiler tilbage i USA, efter at virksomheden er blevet afsløret i at snyde med bilernes software. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er personligt meget ked af, at vi har brudt tilliden hos vores kunder og til offentligheden.«

Sådan lyder det søndag i en erklæring fra Martin Winterkorn, der er topchef for den tyske bilkoncern, Volkswagen.

Det er i USA, at Volkswagen er blevet presset til at trække næsten 500.000 dieselbiler tilbage, efter at virksomheden er blevet afsløret i at snyde med bilernes software.

Ingeniørerne hos VW havde nemlig installeret et smart program, der fik bilerne til at reducere udledningen af nitrogenoxider (NOx-gas).

Men programmet blev kun aktiveret, når bilerne skulle en tur forbi de strenge amerikanske testanlæg, der måler hvor meget bilerne forurener.

Når bilerne var rullet fra testanlægget og ud til forbrugerne, var programmet ikke aktiveret længere. Det betød, at de pågældende biler udledte op til 40 gange mere forurening end tilladt.

Det sofistikerede program registrerede automatisk, hvornår bilen var til test for forureningsudledning, og softwaren kunne på den måde nedsætte udledningen af emissioner på det helt rette tidspunkt.

Volkswagen (VW) har nu bedt om at få en ekstern undersøgelse af hele forløbet, så der kommer klarhed over, hvordan alt dette kunne ske, og hvem som er ansvarlig.

De amerikanske miljømyndigheder sagde fredag, at Volkswagen risikerer at få en bøde på op til 18 milliarder dollar for at have overtrådt de amerikanske regler.

»Vi ønsker ikke, at overtræde hverken vores egen andre internationale regler,« udtaler Martin Winterkorn søndag.

Han gav ikke nogen oplysninger om, hvem der skal stå for den kommende undersøgelse.

Det er en bøde på 37.500 dollar for hver eneste bil, der er fusket med, som Volkswagen risikerer at skulle betale. Der er solgt 480.000 fircylindrede VW and Audi diesel biler i USA siden 2008, som er involveret i undersøgelsen. Hvis alle biler har overtrådt reglerne, kan bøden løbe op i så meget som 18 milliarder dollar.