Volkswagen sendte brev til amerikanske kunder om fejl i april

Allerede i april sendte tyske Volkswagen i USA et brev til de californiske VW-bilejere med beskeden, at de skulle have deres biler til et ekstra tjek hos forhandleren for at få installeret ny software, som skulle sikre, at udstødningen var "optimeret og fungerede effektivt". Det skriver Reuters.

Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilproducenten skrev ikke, at opgraderingen af bilernes software skulle til i håb om at foregribe myndighedernes håndtering af sagen. De amerikanske myndigheder var nemlig skeptiske omkring forskellen mellem det reelle udslip af skadelige stoffer i dieselbilernes udstødning, og det test i laboratoriet viste.

Volkswagen insisterede på, at det hele skyldtes en teknisk fejl, som let kunne løses.

Men i søndags kom den daværende VW-topchef, Martin Winterkorn, med en erklæring, hvoraf det fremgik, at hans koncern har fusket med software i forbindelse med udslip af giftstoffer fra VW-dieselbiler. Det betyder, at dieselbilerne opfører sig eksemplarisk, når det gælder udslip under test. Men når bilerne først er ude på gader og veje, forurener de op mod 40 gange mere end tilladt. Winterkorn blev fyret onsdag i forbindelse med skandalen.

Ifølge Reuters besluttede embedsmænd i California Air Resources Board samt det amerikanske miljøagentur EPA i december 2014 at tillade en frivillig tilbagekaldelse af koncernens dieselbiler for at finde ud af, om det blot drejede sig om en teknisk fejl, som nemt kunne løses.

Onsdag bekræftede en talsmand for embedsmændene, Dave Clegern, at brevene var en del af denne tilbagekaldelse.

- Dette er en af de løsninger, som de (Volkswagen, red.) præsenterede for os som en mulig løsning. Det virkede ikke, sagde han til Reuters.

Volkswagen har afvist at kommentere brevet.

Den tyske bilproducent har oplyst, at omkring 11 mio. biler rundt om i verden vil kunne blive berørt i skandalen. Den tyske koncern har sat 48,5 mia. kr. til side i sagen.

Og allerede nu er kollektive søgsmål begyndt at dumpe ind af brevsprækken hos det amerikanske justitsministerium. Ifølge Reuters er der indgivet mindst 25 kollektive søgsmål på vegne af forbrugere i syv stater.

Aktien i Volkswagen stiger torsdag med 3,7 pct. efter en gevinst onsdag, da Winterkorn meldte om sin fratrædelse, på 6,9 pct. Det må dog være en ringe trøst for de fleste aktonærer. Mandag og tirsdag faldt aktien sammenlagt 31 pct.