Volkswagen giver kæmpebeløb til miljøfond efter skandalesag

Tyske Volkswagen (VW) er gået med til at betale mere end 200 millioner amerikanske dollar til en fond, der er oprettet for at bekæmpe forurening fra dieselpartikler.

ARKIVFOTO: Volkswagen logo Fold sammen
Læs mere
Foto: RONNY HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aftalen er indgået, efter at det blev afsløret, at mere end 80.000 køretøjer med 3.0-liter dieselmotor overskrider den amerikanske grænse for partikelforurening.

Det siger en kilde med kendskab til aftalen til nyhedsbureauet Reuters.

Det forventes, at aftalen bliver gjort offentlig mandag.

I forvejen har VW nikket ja til at betale 2,7 milliarder dollar som bøde for udledningen fra omkring 475.000 køretøjer med en 2.0-liter dieselmotor.

I juni gik Volkswagen med til at bruge op mod 10,03 milliarder amerikanske dollar og tilbød at købe de 475.000 2.0-liter køretøjer tilbage.

Desuden ville firmaet tilbyde mellem 5100 dollar og 10.000 dollar i kompensation til ejere af bilerne. Tilbagekøbene begyndte i november.

VW-sagen har udstillet, hvordan den markedsdominerende producent med et lille stykke software kunne snyde myndighederne til at tro, at bilerne var langt mere miljøvenlige, end de i virkeligheden er.

Udledningen af NOx-gasser er skadelig for helbredet.

EU har i en rapport fra 2015 anslået, at udledningen af disse gasser betyder, at tusindvis af mennesker dør tidligere end ellers.

Volkswagen har sagt, at 11 millioner dieselbiler verden over var udstyret med snydesoftware.

Siden slutningen af 2015 har VW ikke solgt dieselbiler i USA.