Volkswagen dropper modersmålet

Hos den tyske bilproducent Volkswagen har man officielt skiftet sprog, nu skal der snakkes engelsk. Ledelsen vil gøre virksomheden mere indbydende, lyder argumentet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: DARREN ORNITZ

»Bitte langsam. Ich bin Ausländer und spreche nicht gutes Deutsch.«

En situation man nu prøver at undgå hos Volkswagen. Ledelsen har besluttet, at man ændrer det officielle sprog hos den tyske bilproducent fra tysk til engelsk. Med sprogændringen ønsker man at blive mere imødekommende.

»I fremtiden er engelsk vores sprog,« forklarer bestyrelsesmedlem Dr. Karlheinz Blessing over for Daily Mail.

»Det vil forbedre adgangen til det øverste ledelsesniveau for internationale designere, samt forbedre samarbejdet mellem topledelsen i selskabet. Som en globalt placeret gruppe, har vi brug for de bedste folk i verden,« fortsætter han.

Volkswagen ejer en række udenlandske bilmærker, herunder britiske Bentley, franske Bugatti, tjekkiske Skoda og svenske Scania. Så det var vigtigt for virksomheden, at man etablerede et fælles koncern-sprog.

»Folkets bil« har altså set i øjnene, at den ikke kun, er det tyske folks bil:

»Mangfoldighed og international erfaring vil være mere vigtigt for ledelsen end nogensinde før,« fortæller Dr. Karlheinz Blessing og fortsætter:

»Vi vil fremme en kultur af diskussion om beslutningstagning, acceptere, at fejl er foretagendet, støtte selv-korrektion, styrke iværksætterånd, opmuntre og styrke det overordnede samarbejde i hele firmaet.«

Selv om Volkswagen har stolte, tyske rødder tilbage til 1937, har det længe været en multinational virksomhed. Men bilproducenten søger at genopbygge sit ry efter skandalen omkring snyd med emissionstest.