Volkswagen-aktiens blødning fortsætter

På tredjedagen i Volkswagen-skandalen, "Dielsegate", dykker den tyske bilaktie igen. Men aktiens nedtur er onsdag aftaget noget.

Foto: AXEL SCHMIDT

Volkswagen-aktien åbner onsdag morgen med et nyt dyk på omkring næsten ti pct. efter en halv times handel. Det kommer oveni kursdykkene på omkring 18 pct. både mandag og tirsdag oven på afsløringerne om fusk med målingen af forureningen fra visse VW-dieselbiler.

Fredag aften kostede en VW-aktie 161 euro - onsdag kl. 9.30 kostede den mindre en 100 euro.

Allerede tirsdag havde folkevognsaktionærerne tabt mere end 200 milliarder danske kr. på diesel-skandalen, og der er sat vand over til en bøde fra de amerikanske myndigheder, der kan løbe op i hvad der svarer til 120 milliarder kr. Og så er det endda endnu alt for tidligt at spå om de økonomiske konsekvenser af skandalen.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet vurderer, at investorerne har reageret så voldsomt, fordi de økonomiske konsekvenser på nuværende tidspunkt er meget vanskelige at forudse, og at udgangspunktet derfor er et worst case-scenario. Han mener derfor, at der ved det nuværende kursniveau kan være god grund til at overveje, om ikke VW kan blive en god investering.

»I øjeblikket er den værste fjende ikke kun bødernes størrelse. Det er i høj grad frygten for ikke at kunne kvantificere skader. I en sådan situation er »anybodys guess« på den samlede udgift, investorvalide. De reelle tab kan meget vel blive lavere end worst case,« skriver Per Hansen i en analyse af situationen.

Han hæfter sig i øvrigt også ved, at VW har meget solide finanser, og at koncernen ikke er truet på livet.

Kort før kl. 10 har VW-aktien rettet sig en smule til et fald på »kun« 6 pct.