Voldsomt dyk i turismeindtægter til sommer

Erhvervsdrivende i det danske sommerland står til at tabe 1 til 2 mia. kr. i turistindtægter i løbet af de kommende tre måneder set i forhold til samme periode sidste år.

Foto: Peter Helles Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en helt ny beregning fra statens turismeorganisationen VisitDenmark, skriver dagbladet Børsen fredag.

Ifølge organisationens adm. direktør, Dorte Kiilerich, er det især den lave svenske krone og den danske ferieturismes høje grad af internationalisering, som slår hårdt igennem i den kommende højsæson for ferieturisme i Danmark.

»Dansk turisme står i en utrolig alvorlig situation. For det første bliver den ramt ekstra hårdt af den globale krise på grund af vores store afhængighed af gæster udefra. Og for det andet, er vi omgivet af vigtige markeder, som i dag har betydeligt svagere valutaer, der både gør, at udlændingene bliver hjemme eller søger til andre billigere destinationer, og at danskerne vælger at rejse ud, hvor de kan få mere valuta for deres danske kroner,« siger Dorte Kiilerich til Børsen.

Et tab på 1 til 2 mia. udgør en betragtelig bid af de omkring 28 mia., som VisitDanmark forsigtigt skønner, at omsætningen kom op på sidste sommer. Ifølge VisitDenmarks prognose for hele 2009 er det da også stort set alle strømpile, som lige nu peger i retning af et historisk ringe år for de danske turismeerhverv, hvad enten der er tale om udsigterne for den internationale og danske makroøkonomi, nedslående overordnede turismenyheder - som f.eks. at SAS har aflyst 200 interkontinentale afgange mellem april og oktober - eller de konkrete nøgletal fra branchen, i form af f.eks. markante fald i antallet af både hotel- og sommerhusbookinger.

Eneste lille solstråle i den nye prognose er faktisk ganske bogstavlig, da den består af at april var betydeligt varmere end ventet, hvilket trækker prognosen for vejret hele året fra neutral til positiv, skriver Børsen.