Voldsomt angreb på kreditvurdering

Tidligere Moody's-boss hævder, at kreditvurderingsselskaberne er gennemsyret af interessekonflikter.

William Harrington, tidligere topchef i kreditvurderingsselskabet Moody's, langer nu hårdt ud efter sin tidligere arbejdsgiver og branchen som helhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

William Harrington, tidligere topchef i kreditvurderingsselskabet Moody's, langer nu hårdt ud efter sin tidligere arbejdsgiver og branchen som helhed, som han anklager for at være påvirket af interessekonflikter, skriver The Guardian.

På den ene side skal kreditvurderingsselskaberne vurdere banker og virksomheder objektivt, men de bliver samtidig betalt af samme banker og virksomheder.Denne interessekonflikt hævder Harrington at have oplevet hos Moody's, hvor topledelsen angiveligt har lagt pres på selskabets analytikere for at få de ellers uafhængige vurderinger til at passe med bankernes og virksomhedernes interesser.

Dette pres skulle foregå gennem intimidering og chikane af analytikere, der kom med vurderinger, som var for negative set fra kundernes side.- Ledelsens mål er at forme analytikerne til bøjelige ansatte, som stemmer i komitéerne i overensstemmelse med virksomhedens credo om at maksimere indtægterne, skriver Harrington i et notat til US Securities and Exchange Commission, som er den ansvarlige myndighed i USA.

- Denne iøjnefaldende interessekonflikt er gennemgående på alle niveauer, fra den nyeste analytiker til formanden for bestyrelsen og den administrerende direktør.

Kontroversielle tider for kreditvurderingsselskaber

Harringtons angreb på Moody's er blot det seneste slag mod kreditvurderingselskabernes troværdighed.I forvejen bliver selskabernes rolle i kollapset på det amerikanske boligmarked forud for finanskrisen undersøgt, ligesom Standard & Poor's har fået den amerikanske administrations vrede at føle efter den kontroversielle nedgradering af USA's kreditværdighed fra AAA til AA+.

De amerikanske myndigheder overvejer i øjeblikket ny lovgivning på området.

Moodys har ikke ønsket at kommentere Harringtons angreb.