Voldsomme demonstrationer mod Uber

Franske taxichauffører blokerede veje og brænder bildæk af, og politiet måtte fyre tåregas af. Det skete som protest mod det omstridte taxiselskab Uber.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.
Læs mere
Fold sammen

Vrede taxichauffører blokerede flere større veje i Paris, og der blev væltet biler og sat ild til bildæk i protest mod det omstridte taxiselskab Uber.

Ifølge politiet blev 70 biler beskadiget, og syv politimænd blev såret under de voldsomme uroligheder, hvor ti blev arresteret, og hvor kampklædt politi et enkelt sted måtte bruge tåregas.

I det sydøstlige Frankrig blokerede taxichauffører i Marseilles og Aix-en-Provence flere veje, heriblandt afkørsler på motorvejene, og adgangen til togstationer i de to byer var ligeledes spærret, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Taxichauffører: Unfair konkurrence

Den franske premierminister Manuel Valls fordømte volden og al balladen »på begge sider«, og sagde samtidig, at »de bliver et ynkværdigt billede hos besøgende i vort land«.

Protesterne er de kraftigste i en længere række i Europa mod Uber, der har hovedkontor i San Francisco i USA. Ved hjælp af en applikation på mobiltelefonen kan man komme i kontakt med en af de bilister, der kører som chauffører hos Uber, når det passer i deres program. Ifølge Uber selv bruger en million franskmænd tjenesten, som kører til lavere takster end de traditionelle taxier.

Taxichaufførerne er vrede over, hvad de beskriver som unfair konkurrence, fordi det private selskab ikke er forpligtet til at overholde de regler, som taxibranchen generelt er underlagt, heriblandt at sørge for forsikring for de passagerer, som transporteres rundt.

Forfatningsdomstol undersøger sagen

Taxichaufførerne har krævet, at myndighederne spærrer for Ubers taxiapp. Det kræver dog en domstolsafgørelse.

Myndigheder i mange europæiske lande undersøger i øjeblikket, om Uber overtræder lovgivningen. Den franske forfatningsdomstol ventes at melde ud inden for de næste tre måneder.

Uber værdisættes til over 40 milliarder dollars.