Voldsomme anklager mod dansk topdirektør

Den internationale flycatering-koncern Gategroup anklager den danske topchef for det nordeuropæiske datterselskab Gate Gourmet for at have snydt og bedraget sig til 130 millioner kr. Direktøren, der stod i spidsen for Gate Gourmet er fyret, men ikke politianmeldt. (Opdateret 11.47)

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verdensomspændende flycatering-koncern Gategroup har fyret sin danske topchef for den nordeuropæiske og danske forretning og beskylder den nu tidligere direktør for at have svindlet og bedraget sig til intet mindre end 130 millioner kr. over de seneste tre år.

Der er tale om den 43-årige Amanda Jacobsen, der ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen stoppede som adm. direktør i såvel Gate Gourmet Danmark som Gate Gourmet Northern Europe den 8. februar i år.

Onsdag udsendte Gategroup, der er børsnoteret i Schweiz, en meddelelse om, at koncernen havde opdaget et isoleret tilfælde af bedrageri for 22 millioner schweizerfrank eller cirka 130 millioner kr. over de sidst tre år. Størstedelen af svindlen skulle have fundet sted i 2010, hvor Gategroup vurderer at have tabt ti millioner schweizerfrank eller 58,5 millioner kr.

"Vi beklager sagen meget. Vi har været i stand til at identificere og forstå i detaljer, hvordan bedrageriet er blevet gennemført. En stor del af aktiverne er blevet ført tilbage, og det vil fortsætter," sagde Gategroups øverste chef Guy Dubois i en kommentar onsdag.

I første omgang oplyste Gategroup ikke noget om, hvor svindlen havde fundet sted, blot at det var sket i datterselskabsniveau. Meddelelsen fik kursen på Gategroup til at dykke med otte pct. for dog hurtigt at rette sig igen.

Torsdag fik EkstraBladet nys om, at svindlen skulle have fundet sted i Gate Gourmets nordeuropæiske hovedkontor i Kastrup, og det fik sent torsdag Gategroup til at rykke ud med en ny meddelelse.

Heri hedder det:

"Vores efterforskning har konkluderet, at der var tale om et isoleret tilfælde af tyveri foretaget af den adm. direktør for Gate Gourmet Northern Europe, som misbrugte sin position og autoritet. Personen er blevet fyret."

Ifølge såvel årsregnskaber som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen var den 43-årige Amanda Jacobsen den eneste ansatte i Gate Gourmet Northern Europe frem til 8. februar i år.

Ifølge Gategroup er dokumenter og beløb blevet forfalsket af direktøren for at omgå den interne kontrol. Bedrageriet blev dog opdaget i en intern kontrol, som slog fast, at ingen andre personer har været involveret.Temmelig usædvanligt i forhold til svindlens størrelse er direktøren ikke blevet politianmeldt. Tilsyneladende har den fyrede direktør indgået en aftale med virksomheden om at skaffe de 130 millioner kr. tilveje igen mod ikke at blive politianmeldt. I meddelelsen fra Gategroup skriver topledelsen:

"Selskabet første prioritet i dette tilfælde er at få pengene tilbage. Denne proces er startet og vil fortsætte på den mest passende måde. Personen samarbejder om at skaffe de stjålne midler tilbage. Selskabet vil forfølge enhver vej for at bringe dette forhold til en tilfredsstillende afslutning."

Business.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra Amanda Jacobsen. Det samme gælder Gategroup i Schweiz. Amanda Jacobsen skulle ifølge Ekstra Bladets oplysninger, der stammer fra Folkeregistret, være flyttet til Schweiz i slutningen af 2010.