Voldsom valutaspekulation forstærker finanskrise

Såkaldte carry trades - spekulativ investering af lånt lavrentevaluta - er afgørende for, om finanskrisen bliver større eller mindre i de kommende dage.

En stærkt spekulativ investeringsfinte er en af de afgørende brikker i finanskrisen og for hvilken retning, den tager herfra. Verden over har især markederne for aktiver med risiko været drevet af såkaldte carry trades, som er investeringer med lånte penge fra Japan eller Schweiz, hvor renten er lav.

Systemet går ud på at bytte den lånte valuta ud med investeringer, som skal give et højere afkast end den lave rente på lånet. Men når markederne tordner ned, flygter investorerne ud af deres carry trades og er dermed med til at presse kurserne yderligere ned.

"Carry trades har været en af de drivende faktorer på de finansielle markeder og et billede på den risikovillighed, der har været. Så nu rammer det mange forskellige steder i systemerne, at de rulles tilbage. Og det rammer især investeringer i risikofyldte aktiver som emerging markets (nye markeder, red.), fordi der har været billig finansiering," forklarer cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

Bevægelsen rammer nye markeder og højrentevalutaer som australske dollar og tyrkiske lira. Og samtidig styrkes lavrentevalutaer som yen og schwiziske franc, fordi lånene indfries. Ifølge Deutsche Banks valutastrateger er der tale om den største tilbagerulning af valutainvesteringer nogensinde og altså større end den bølge, der udløste den asiatiske finanskrise i 1997.

Blandt andet har det nærmest været en husmandssport for japanere med en officiel rente på kun 0,5 procent at investere egne og lånte sparepenge ud af Japan, og det giver panderynker blandt analytikerne.

"Man skal ikke undervurdere Japans rolle som en kilde til finansiering i den her globale kreditboble. Det hele handler om carry trades," siger valutastrateg Alberg Edwards fra finanshuset Dresdner Kleinwort til Børsen.

"I den grad, at folk herhjemme har taget den type lån, så bliver de også mindre værd," påpeger Jes Asmussen.

Men han ser lyst på de fundamentale økonomiske forhold og hælder til den opfattelse, at den finansielle krise ikke går over i en økonomisk krise.

"De fundamentaløkonomiske forhold på emerging markets ser bedre ud end tidligere, så denne udvikling er ikke så meget baseret på fundamentaløkomiske forhold. Så hvis krisen ikke bliver forøget, så ser investeringsklimaet stadig fornufitgt ud," siger han.

Cheføkonomen påpeger dog, at der måske skal findes et andet prisleje på eksempelvis aktiver på nye markeder, hvis prisen på at låne til investeringerne er steget.

"Hvis markederne ikke vil vende tilbage til den samme risikovillighed, så skal vi jo have et andet prisniveau. Men overordnet er det jo stadig billigt at låne i Japan," siger Jes Asmussen.

Mandag morgen steg det danske marked ligesom de asiatiske finansmarkeder var steget natten til mandag.

"Det har givet ro i første omgang, at Fed (den amerikanske centralbank, red.) satte renten ned i fredags. Der er positive tal i det danske marked her til morgen og på de asiatiske markeder i nat. Men jeg tror også, at mange investorer ventede på en undskyldning for at gå ind igen til de priser, som vi var nået ned på," siger Jes Asmussen.