Voldsom nedskrivning hos Vattenfall

Energikæmpe taber stort på kraftværker i Europa i kølvandet på lavere energipriser.

Vattenfall taber stort på kraftværker i Europa på grund ad lavere energipriser. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det statsejede svenske energiselskab Vattenfall, der ejer to kraftværker i Danmark og er aktiv herhjemme inden for vindmøller, nedskrev tirsdag værdien af selskabets europæiske kraftværker med hele 30 mia svenske kroner. Eller næsten 25 pct. af selskabets egenkapital.

Tre faktorer driver den voldsomme nedskrivning, som følger i kølvandet på tilsvarende nedskrivninger hos danske DONG og de tyske energigiganter EON og RWE:

• Faldende efterspørgsel på energi i Europa i kølvandet på finanskrisen.

• Stigende mængder vedvarende energi fra vind og sol, som presser elpriserne i bund.

• Den amerikanske skifergas-revolution, som er i færd med at gøre USA selvforsynende med fossile brændsler. Den øgede udvinding i USA svækker verdensmarkedspriserne på gas og kul.

»Vattenfall føler effekterne af de stadig sværere markedsforhold og højere risici i forretningen. Vi tror ikke markedet vil forbedre sig inden for en overskuelig fremtid«, siger adm. direktør i Vattenfall, Øysten Løseth, i en kommentar til nedskrivningerne.

Der nedskrives i alt 14,5 mia. sv. kr. på gas og kulkraftværker i Holland, 4,1 mia. kr. på kulkraftværker i Tyskland, 2,5 mia. sv. kr. på fjernvarmeværker i Norden og 6,8 mio. i goodwill i energihandelsafdelingen.

Vattenfalls egenkapital var ved udgangen af 2012 på 133 mia. sv. kr.

Samtidig med nedskrivningerne reducerer Vattenfall sine investeringer i perioden fra 2013 til 2017 fra 123 mia. sv. kr. til 105 mia. sv. kroner. Der vil fortsat være fokus på vedvarende energi.

Amagerværket solgt

I Danmark har Vattenfall for en uge siden solgt Amagerværket til den danske kommunale energiaktør i hovedstaden, Hofor. Prisen var 415 mio. kr. Nordjyllandsværket i Aalborg og Fynsværket i Odense er også sat til salg. Desuden har Vattenfall i Danmark 400 vindmøller til lands og til havs.

Afdelingschef i Dansk Energi, Charlotte Søndergaard, siger i en kommentar, at Vattenfalls nedskrivninger afspejler det pressede energimarked i Europa.

Hun vurderer, at Vattenfall og andre energiselskaber fortsat i et vist omfang vil kunne investere i opbygning af vedvarende energi. Det helt store problem bliver at finansiere de resterende kraftværkers overgang fra fossile brændsler til biomasse.

»Når elpriserne og varmepriserne er pressede, er det vigtigt, at elselskaberne honoreres tilstrækkeligt for at levere forsyningssikkerhed. Ellers kan omstillingen til biomasse ikke finansieres,« siger hun.

Megen strøm kommer i dag fra vedvarende energikilder, men elforsyningen kan ikke blive stabil, hvis der ikke til stadighed er et vist antal elværker tilbage til forsyning af virksomheder og forbrugerne, når det er vindstille.

Nedskrivningen hos Vattenfall var ikke den eneste dårlige nyhed på energimarkedet i går.

Tyske RWE meldte ud, at selskabets nettooverskud i 2012 faldt med 28 pct. på grund af faldende energipriser. Desuden blev det varslet, at investeringerne i vedvarende energi reduceres fra tre mia. euro over de næste tre år til kun to mia. euro.