Voksende uro om mulig netcensur

Den omstridte ACTA-handelsaftale, som Danmark underskrev forleden, får flere og flere til at reagere. »Meget suspekt,« siger dansk europaparlamentariker.

"Stop ACTA" og "Hasta la vista, ACTA" stod der på demonstranternes skilte, da de i fredags gik i gaderne i bl.a. den polske by Wroclaw. Foto: Maciej Kulczynski, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen om den omstridte handelsaftale ACTA, som samtidig lægger op til indgreb på Internet, breder sig med lynets hast.

Fredag besluttede den polske premierminister, Donald Tusk, at suspendere godkendelsen af aftalen, som ellers blev skrevet under i Japans hovedstad Tokyo i forrige uge. Den slovenske ambassadør beklagede sin underskrift, og Europa-Parlamentet truer med at blokere for aftalen.

Beskyldninger om censur

»Anti-Counterfeiting Trade Agreement« (ACTA) er blevet til under stort hemmelighedskræmmeri. Officielt er det en aftale om handel med forfalskede varer, men den åbner samtidig for at gribe ind over for ulovlig fildeling - altså piratkopiering - på nettet på en måde, som af mange sammenlignes med censur, der vil begrænser ytringsfriheden på nettet og tillade onlineovervågning. De, der ejer rettighederne til et produkt, kan nemlig kræve, at der gribes ind alene på en mistanke om ulovlig kopiering af film, musik, sko, tøj eller andet.

»Der er meget suspekt i dette. Vi er meget kritiske over for både hele processen og for selve indholdet, simpelt hen, fordi man ikke kan gennemskue konsekvenserne. Derfor vil vi have god tid til at gå det hele igennem. I princippet er det rigtigt at beskytte ophavsretten, men vi er nødt til at se på, om det går ud over folks grundlæggende rettigheder, f.eks. om teleselskaber bliver bedes om at overvåge folk. Hvis EU-Kommissionen havde været politikere, havde den vidst, at dette skulle undersøges bedre, men den tænker slet ikke i de baner. Nu er ånden imidlertid ude af flasken, og vi er nødt til at forholde os til dette,« siger europaparlamentsmedlem for Socialdemokraterne, Britta Thomsen.

Ambassadør undskylder

Den socialdemokratiske gruppe i parlamentet har indkaldt Kommissionen for at få en forklaring på, hvad der foregår.

22 af de 27 EU-lande skrev under på aftalen, som i forvejen har underskrifter fra blandt andre USA og Japan. Men aftalen er først gældende, når Europa-Parlamentet har sagt god for den, og her breder misstemningen sig.

Polens premierminister reagerede og suspenderede den videre behandling af ACTA efter omfattende protester i gaderne i flere polske byer og ditto angreb mod offentlige, polske netsteder.

Sloveniens ambassadør i Japan, Helena Drnovsek Zorko, har i et åbent brev beklaget sin signatur. Det sker efter stor, offentlig ballade om aftalen i hendes hjemland.

Dansk minister kaldt i samråd

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) mener, at ACTA ikke får indflydelse på dansk lov. Hun er nu kaldt i samråd i Folketinget af Enhedslisten.

Europa-Parlamentets uafhængige tilsynsførende med ACTA-aftalen, Kader Arif, trådte sidste fredag tilbage i protest og fordømmer både underskrivelsen og hele forhandlingsforløbet.