Voksende arbejdspukkel trykker advokaterne

Med en arbejdsuge på omkring 48 timer i gennemsnit er det svært for advokatfuldmægtige at finde balancen mellem arbejde og familieliv. Arbejdspresset er stigende, og DJØF frygter, at advokaterne begynder at forlade branchen.

Foto: Henning Bagger

En gennemsnitlig startløn på lige under 40.000 kr. om måneden stigende til lige over 50.000 kr. i løbet af tre år. Det er dagsordenen for de unge advokatfuldmægtige, men der skal svedes mange timer på kontoret hver uge. Mere præcist arbejder de fuldmægtige lidt mere end 48 timer om ugen i gennemsnit. Og tallet er stigende.

Det er det højeste antal arbejdstimer blandt økonomer, jurister og andre medlemmer af fagforeningen DJØF. Den gennemsnitlige arbejdstid for DJØFere ansat i det private er på 43,2 timer, mens den for de offentlige ansatte er på lidt over 40 timer om ugen.

Det viser en opgørelse, som DJØF har lavet for Berlingske Business. Advokatfuldmægtige er jurister ansat i et advokatfirma i en treårig uddannelse for at blive advokater, og deres arbejdspres er voksende. Mere præcist med to timer om ugen i gennemsnit over de sidste to år.

Og blandt de advokatfuldmægtige er det 38 pct., som arbejder 50 timer eller mere om ugen.

Fornuftig balance efterlyses

Formanden for Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige, FAAF, Mathias Krarup mener ikke, at udviklingen er holdbar. Han frygter, at de hårde arbejdsvilkår vil gøre, at mange advokater begynder at sive fra branchen.

»Vi har et problem med at finde en fornuftig balancen mellem arbejde og fritid. Det gør det endnu sværere at fastholde og tiltrække de dygtigste jurister. Advokatbranchen skal være for alle. Både dem, som vil arbejde rigtig meget og satse på karrieren, men også dem, som ønsker fleksibilitet. Vi skal have skabt en kultur og en praksis, hvor der er plads til begge dele,« siger Mathias Krarup, der godt er klar over, at det er et svært problem at få bugt med. Specielt i en tid, hvor advokatbranchen er presset fra flere sider.

»De mange arbejdstimer er en udfordring på specielt de store kontorer. Vi kan italesætte problemet og gå i dialog med branchen. Virksomhederne er godt klar over, at der skal ske noget,« siger Mathias Krarup.

Gøres flere tiltag

Foreningen af advokaterne lavede for to et halvt år siden en undersøgelse, der viste, at hveranden advokat overvejede et farvel til branchen. Først og fremmest fordi de har uhyre svært ved at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen. Længden af arbejdstiden får mange til at se sig om efter nye og mindre belastende udfordringer.

Og ifølge undersøgelsen gælder det både for mænd og kvinder. Det viser, at en helt ny generation af advokater er på vej til at indtage kontorerne i virksomhederne, har FAAF tidligere udtalt til DJØFbladet.

På arbejdsgiversiden – i form af organisationen Danske Advokater – er man meget opmærksom på problemstillingen. Formanden for Danske Advokater, Lotte Eskesen, fremhæver, at virksomhederne investerer i uddannelsen af advokatfuldmægtige, og der gøres mange tiltag rundt om i virksomhederne for at udvise den fornødne fleksibilitet – eksempelvis i form af deltidsordninger.

Men Lotte Eskesen mener også, at lange arbejdsdage er en del af vilkårene ved at gå ind og blive advokat.

»Vi oplever ikke, at der er en masse, som gerne vil væk fra branchen. Afvandringen er på mellem fem og seks pct. årligt. Det er ikke så meget, når man tager i betragtning, at jobbet som advokatfuldmægtig er en uddannelsesstilling. Nogle finder først ud af, hvad de vil, når de er færdige som advokater,« siger Lotte Eskesen, der mener, at man slet ikke kan sammenligne antal arbejdstimer hos advokaterne med eksempelvis jurister og andre ansatte i kommunerne.

»Arbejdstiden som advokater skal sammenlignes med eksempelvis rådgivnings- og konsulentbranchen. Når man er tiltrukket af at gøre karriere som advokat, er man også tiltrukket af at gøre karriere som selvstændig, og når man er det, skal man også kunne drive forretning og gøre en ekstra indsats, når kunderne har brug for det,« siger Lotte Eskesen.