Vognmænd vinder over staten i Højesteret

Højesteretsdom giver vognmænd lov til at provisionslønne chauffører og slipper dem løs af kollektiv overenskomstpligt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er nu slået fast, at vognmænd ikke er bundet af kollektive overenskomster med 3F på transportområdet, efter vognmand Jørn Færch og vognmandsforeningen Nortra vandt over Trafikstyrelsen i højesteret onsdag.

Trafikstyrelsen havde politianmeldt Jørn Færch, da han provisionlønner sine chauffører på en KRIFA-overenskomst, men Højesteret fastslår, at han overholder gældende love og vilkår. Landsretten dømte ham ellers i første omgang for ikke at overholde busloven og taxiloven, der regulerer lastbil, bus og taxakørsel.Den dom er nu omstødt af Højesteret, og dermed kan Jørn Færch og andre vognmænd lovligt provisionslønne deres chauffører og er ikke tvunget til at følge 3Fs overenskomst på transportområdet.

Højesteret lægger i sin dom vægt på, at det kræver brud på transportlovgivningen, hvis aftalefriheden skal indskrænkes, og Højesteret finder altså ikke, at loven er brudt. Jørn Færch overvejer nu, om han skal anlægge erstatningssag mod Trafikstyrelsen for de tab, som han har lidt under den nu afgjorte retssag.