Vognmænd sløser med sikkerhed

Tonstunge lastbiler kører som tikkende bomber på danske landeveje og om bord på passagerfærger.

Foto: Colourbox
Den økonomiske krise får flere og flere transportfirmaer til at se stort på sikkerhedsreglerne for, hvordan man fragter farligt gods som saltsyre, sprøjtegift og brandfarlige væsker, lyder det fra både Rigspolitiet, transportsektorens fagforeninger og chauffører. Det skriver epn.dk.

- Vi ser en tendens til, at der er flere problemer med farligt gods. Nogle af dem, der tidligere havde styr på tingene, begynder at springe over, hvor gærdet er lavest, siger Torkil Hansen, der er fagansvarlig i Rigspolitiets Farligt Gods-gruppe til epn.dk.

Rigspolitiets foreløbige opgørelser viser, at hver tredje af de knap 700 lastbiler, der blev kontrolleret for farligt gods i 2008, fik en bøde for lovovertrædelser. Indtil videre har Rigspolitiets tungvognsgruppe standset 218 lastbiler i år. Heraf har knap 4 af 10 fået bøder.

Dunke vælter på ladet

Ulovlighederne handler f. eks. om mangel på ildslukkere, eller at lasten ikke er sikret godt nok, så dunke med terpentin og gasflasker vælter rundt på ladet. I grelle tilfælde er tønder med brandfarlige væsker rustne og hullede. Desuden oplever politiet, at flere kører uden de lovpligtige farligt gods-skilte, så de ubemærkede kan køre om bord på almindelige passagerfærger frem for de dyrere farligt gods-færger.

I vognmændenes brancheforening, Dansk Transport & Logistik, vurderer specialkonsulent Søren Christiansen, at problemerne ikke er blevet større.

- Men der er og har altid været brodne kar, siger han til epn.dk.