Vølund får milliardordre i Italien

Den dansk-amerikanske miljøkoncern Vølund får nu et gennembrud i milliardklassen med sin forgasningsteknologi, hvor man ved opvarmning af træflis producerer gas.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virksomheden har netop tegnet kontrakt med en gruppe dansk-italienske investorer om at udvikle, opføre og drive 25 små elproducerende forgasningsanlæg til en samlet værdi på 2,25 milliarder kroner over de næste ti år, skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

»Ordren markerer det kommercielle gennembrud for vores forgasningsteknologi, og den viser, at det var rigtigt at holde fast i udviklingsarbejdet omkring vores prototypeanlæg i Harboøre, som nu har kørt i mere end 100.000 timer,« siger direktør John Veje Olesen, Babcock & Wilcox Vølund.

Han tilføjer, at Vølund i tyve år har forsket i og udviklet anlæg til forgasning af biomasse.

En af de danske investorer hos køberen, Advanced Renewables Energy, fortæller, at man har valgt Vølund efter to års research, fordi anlæggene herfra kan præstere mange driftstimer og desuden er meget energieffektive:

»Den høje virkningsgrad i Vølunds forgasningsanlæg giver en fantastisk økonomi i projekterne,« siger Ole Abildgaard til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

For Vølund er ordren begyndelsen på et nyt industrieventyr, vurderer direktør John Veje Olesen:

»Vi regner med at kunne sælge 200 små anlæg rundt om i Europa over de næste ti år, så forgasningsteknologien har potentiale til at kunne komme til at udgøre halvdelen af vores forretning i denne periode,« siger han.

Når gennembruddet for forgasning kommer i Italien, hænger det sammen med yderst fordelagtige afregningspriser for strøm fra sådanne anlæg. I Italien får man 1,95 kroner pr. kWh mod 60 øre i Danmark.

Denne forskel gør, at branchesammenslutningen Energiindustriens direktør Anders Stouge både er meget glad for ordren på Vølunds vegne, men samtidig er han skeptisk over for den danske tilskudspolitik.

»Det er dobbelt paradoksalt, at politikerne i den nye energiaftale tilsyneladende har glemt forgasningsteknologien,« siger han til Ingeniøren.

Tilskuddet til strøm fra forgasning er ifølge Anders Stouge for lille og årsagen til, at der ikke findes flere højeffektive anlæg i Danmark, som kan demonstrere, hvad vi kan.