Vista-premiere i morgen

Microsofts nye Windows Vista-styresystem til computere lanceres verden over i morgen med brask og bram i den største markedsføringskampagne i 11 år. Men det vil næppe medføre en øjeblikkelig massetilstrømning, når wow-effekten har lagt sig, spår analytikerne.

»The wow is now«- det er nu, det siger wow.

I morgen får alle folk adgang til Microsofts nyeste Windows-udgave, Windows Vista, og den nyeste udgave af kontorpakken Office, Office 2007. Det bliver ved et masseshow af en premiere verden over, for det er afgørende for Microsoft at få succes med sine nye produkter.

Kun få tror på, at det vil betyde en massetilstrømning til Vista. Kun få tror dog omvendt på, at Microsofts største satsning siden Windows 95 ikke på længere sigt giver den mammutindtægt i pengekassen, som verdens største softwareleverandør satser på.

Kun 10 pct. med Vista

Analysehuset Gartner anslår, at der ligger Windows i en eller anden udgave på 95,4 procent af alle personlige computere i brug. Det foreligger ikke tal på, hvor mange Office-pakker der er i brug. Men Office står sammen med Windows for over halvdelen af Microsofts betragteligt indtægter.

Allerede næste år vil 58 procent af alle PCer, der er til salg, være med Windows Vista, men Windows Vista vil om et år køre på mindre end 10 procent af alle PCer i brug, mener Gartner, der anbefaler virksomheder at bruge 18 måneder til at teste, planlægge og afprøve Windows Vista, før det tages i brug. Samspillet med de mange øvrige programmer bør undersøges nøje, og det tager tid.

Nis Bank Lorenzen, divisionschef hos Microsoft Danmark med ansvar for Vista, venter selv, at det vil gå hurtigere at få Vista ud end forgængeren Windows XP. Det har taget fem år at få 80 procent af de danske virksomheder til at bruge Windows XP.

Analysehuset IDC venter, at der inden nytår sælges 30 millioner PCer i Frankrig, Storbritannien, Polen, Spanien, Tyskland og Danmark med Vista installeret - og 105 millioner på verdensplan. 18 procent af alle IT-beskæftigede i de seks lande vil i år at være direkte eller indirekte påvirket af Vista, bl.a. med salg af kraftigere PCer og konsulenttimer i bunkevis.

Grundig overhaling

Vista og Office 2007 er gang på gang blevet forsinket, og planlagte funktioner - f.eks. et nyt filsystem, Win FS - er blevet droppet. Vista er designet fra bunden og ikke lappet videre på som tidligere versioner. Vægten er lagt på det særdeles synlige - multimediefunktioner, lækrere design m.m. - og på sikkerhed, som Microsoft altid har fået skæld-ud for ikke at gøre godt nok. Alt har fået en overhaling, så Vista langt bedre udnytter de moderne PCers mange flere teknologiske muligheder.

Der står en computer i 85 procent af alle danske hjem, og det er EU-rekord, viser nylige tal fra EUs statistiske kontor, Eurostat.

Men selv om det i morgen siger »wow« overalt i verden, vil der gå en tid, før ekkoet er nået massivt ind i danske hjem og arbejdspladser.