Vismænd vil indføre ny bankskat

En særlig skat på bankenes mest ustabile finansiering kan sammen med øget regulering hindre nye bankkriser, vurderer de økonomiske vismænd.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En skat på bankernes mest ustabile finansiering.

Det er hvad de økonomiske vismænd forslår for at undgå nye finanskriser og de bankkrak eller banklukninger, som der er set en del af herhjemme de senere år.


For at undgå fremtidige bankkriser og for at begrænse staternes risiko herved er det også hensigtsmæssigt med en strammere regulering af hele den finansielle sektor, vurderer de økonomiske vismænd i deres halvårlige rapport om dansk økonomi, som udsendes i dag.

Det er da også, hvad der lægges op til med de såkaldte Basel 3-regler, der er på vej.

"I forhold til det seneste udspil er det dog vigtigt i en dansk sammenhæng, at reglerne i højere grad tillader, at realkreditobligationer kan medregnes blandt bankernes likvide aktiver," skriver vismændene i deres analyse.

De skriver også, at "det ud over Basel 3 reglerne kan det være hensigtsmæssigt at indføre en adfærdsregulerende bankskat, der beskatter den mindst stabile del af bankernes finansiering og dermed tilskynder til et forstærket kapitalgrundlag. En sådan skat er f.eks. indført i Sverige."

Overvismand og professor ved Københavns Universitet, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, siger at en skat på bankernes mindst sikre finansiering kan reducere risikoen for fremtidige finanskriser og være et hensigtsmæssigt supplement til den øvrige bankregulering.

"En sådan bankskat bør gennemføres som led i fælles regler på EU-plan. Skatten bør ikke blandes sammen med et evt. ønske om at opbygge en statslig fond, og den bør gennemføres uafhængigt af, om man ønsker at øge eller lette den samlede beskatning af banksektoren,” siger han.