Virus i udbredt oprydningsprogram havde skjult mission

700.000 har hentet virusramt udgave af Ccleaner, som bagefter blev opdateret for at kunne trænge ind hos teknologigiganterne - måske for at stjæle deres hemmeligheder.

Det udbredte oprydningsprogram Ccleaner er blevet hacket, og de endnu ukendte bagmænd har lagt virus ind i det. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De hackere, som i august havde held til at inficere det udbredte computeroprydningsprogram Ccleaner med virus, gik efter at trænge ind hos nogle af verdens største teknologivirksomheder.

Det siger sikkerhedseksperter hos Cisco, som selv har været i målgruppen.

Ccleaner er et vidt udbredt og berømmet softwareprogram, som bruges til at fjerne efterladte og ubrugte data på PCer. Det lykkedes i august hackere at trænge ind på de servere, som Ccleaner hentes fra, og lægge en skjult virus ind i programmet, som så fulgte med, da folk hentede eller opdaterede det.

Giganterne i fokus

Både Piriform, som udvikler Ccleaner, og det tjekkiske IT-sikkerhedsfirma Avast, som ejer Piriform, har meldt ud, at der tilsyneladende ikke er sket nogen skade, selv om 700.000 siden hackerindbruddet har hentet de inficerede udgaver af Ccleaner, som får programmet til at kontakte særlige netsteder, som hackerne kontrollerer. I første omgang lød meldingen på, at 2,27 millioner havde hentet det virusramte program.

Det passer imidlertid ikke, at der ingen skade er sket, siger Ciscos sikkerhedseksperter. Cisco havde allerede advaret Avast om angrebet, og nu kan man af en af de servere, som amerikanske myndigheder beslaglagde, se, at hackerne havde installeret yderligere ondsindet software, såkaldt »malware«, på mindst 20 maskiner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hvor disse computere står, er ikke oplyst, men hackerne er ifølge Ciscos topsikkerhedsfolk gået efter at trænge ind hos teknologigiganter som Samsung, Google, Microsoft, Intel, HTC, Linksys, D-Link, Sony, Akamai og Cisco selv.

Alle fisk fanget - men de udvalgte er de interessante

»Det ser ud, som om de slemme drenge har kastet et net ud og fanget alle fiskene men kun ønsket at inficere de maskiner, som var mest interessante,« siger Craig Williams fra Ciscos sikkerhedsenhed, Talos.

Sandsynligvis har hackerne ønsket at få fingrene i industrihemmeligheder.

Avasts teknologidirektør, Ondrej Vlcek, bekræfter, at »et meget lille mindretal« af de ramte har fået anden malware installeret, og at Avast har taget kontakt til de ramte firmaer.

Analyser af den programkode, som virussen består af, viser ifølge både Cisco og IT-sikkerhedsfirmaet Kaspersky, at den stammer fra tidligere hackerangreb med forbindelse til de kinesiske myndigheder gennem hackergruppen Group 72, også kaldet Axiom. Programkoden kan dog være stjålet. Det er derfor ikke sikkert, at kinesiske hackere står bag, selv om en opsætningsfil på angribernes server faktisk stod til kinesisk tidszone.

Samme fremgangsmåde som Goldeneye

Cisco advarer om, at det at afinstallere Ccleaner ikke nødvendigvis betyder, at man er ude af farezonen. Det giver nemlig ingen garanti for, at hackernes bagdør i Ccleaner ikke er blevet brugt til at installere anden malware i det skjulte.

Hackerangrebet på Piriforms server er sket efter samme opskrift som det ødelæggende virusangreb, som for to måneder siden lagde bl.a. den danske rederigigant Mærsk ned. Her blev en opdateringsfunktion af et ukrainsk softwareprogram til indberetning af skat inficeret med Goldeneye-virussen, som derefter fulgte med i »købet«, når folk opdaterede regnskabsprogrammet i tillid til, at det skete uden problemer, fordi det foregik direkte fra producentens server.

Den virusramte version er CCleaner 5.33.6162 (32-bit). Man skal sikre sig, at man anvender version 5.34 eller nyere.