Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det sidste halve år er det gået stærkt for den virtuelle virksomhed WebProof. I januar 2015 iværksatte virksomheden en ny forretningsstrategi, og siden da er antallet af kunder seksdoblet, og virksomheden er blevet kåret, som en af de 100 mest lovende teknologivirksomheder i Europa af det internationale erhvervsmagasin Red Herring.
WebProof, som har eksisteret siden år 2000, står bag en cloud-baseret platform, som leverer løsninger til online samarbejde og korrektur af dokumenter og grafisk design. Hvor virksomheden tidligere er gået efter store spillere som Lego, Coop, Walt Disney og Aller, er løsningen nu også målrettet små og mellemstore virksomheder.
Strategiskiftet blev sat i gang af WebProofs ejere, far og søn, Jan og Jakob Adeltoft. En stor kunde som Lego giver WebProof flere end 2.000 brugere verden over og flere end 30.000 årlige projekter. Men den gode forretning findes ifølge adm. direktør, Jan Adeltoft, i høj grad hos små og mellemstore virksomheder.
»Vi har haft en tyngde på de store kunder, men der er hundredefold flere små virksomheder. Jo mere man kan sprede sig på flere små kunder, desto bedre er fremtiden sikret. Vi har fået øjnene op for, at små virksomheder også bliver store en dag,« siger Jan Adeltoft.
Som at få en Oscar
Den nye strategi åbner for markant mindre virksomheder med to til 100 brugere. Samtidig har WebProof lanceret en særlig licens, som giver freelancere, designere, projektledere og mindre agenturer mulighed for ubegrænset at prøve tjenesten med op til otte brugere. Det har vist sig at være udslagsgivende for det voksende antal af kunder, som er steget lige siden.
WebProof fik endnu mere opmærksomhed, da erhvervsmagasinet Red Herring kårede dem som en af Europas 100 mest lovende teknologivirksomheder. Jan Adeltoft mener, at placeringen på listen har været med til at skabe større opmærksomhed og netværk.
»Det er ligesom at få en Oscar. Hvis man får en Oscar, så bliver man løftet, og flere lægger mærke til en,« siger han.
Opmærksomheden kom især fra den anden side af Atlanten. Jan Adeltoft kunne hurtigt se, at tre ud af fire nye kunder kom fra USA. Derfor besluttede han sig for, at sønnen, Jakob Adeltoft, fra juli skulle stå i spidsen for et nyetableret kontor i Florida.
»Vi havde tidligere fået forespørgsler fra virksomheder som Walmart, men da de fandt ud af, at vi sad i Europa bakkede de ud. Hvis man er et større firma, så forventer man, at supporten ligger i den samme tidszone, så når antallet af amerikanske kunder stiger, bliver vi nødt til at være dér,« siger Jan Adeltoft.
Selv om WebProof stort set kører hele forretningen virtuelt, er det vigtigt at møde de helt store kunder ansigt til ansigt, så derfor giver det i høj grad mening for virksomheden at have en mand i USA, når kundetilstrømningen kommer der fra.
»Den vigtigste indgang til det amerikanske marked er, at vi er til stede derovre. Vi har ikke en udfarende salgsorganisation, så det handler meget om, at virksomhederne skal finde os. Vi går ikke ud og leder efter dem, men det øjeblik de finder os, tager vi hånd om dem,« siger Jan Adeltoft.
Første marketingkampagne
Faktisk har WebProof aldrig gjort et stort nummer ud af marketing. Da Jan Adeltoft etablerede virksomheden i år 2000, kom han fra den grafiske branche og havde gode kontakter inden for området. WebProof har aldrig haft en salgsorganisation. Eksisterende kunder giver ordet videre, og på den måde er virksomheden vokset støt.
»For første gang går vi i efteråret i gang med at lave en kampagne, så derfor er jeg ikke bange for at sigte mod en stigning på 1.000 eller flere 1.000 pct. i antallet af kunder, inden året er omme,« siger Jan Adeltoft.
WebProof består af 20 medarbejdere, hvor 15 af dem er programmører, som befinder sig over hele verden. Selv om virksomheden har fysisk adresse, og mødelokaler på Rådhuspladsen i København og i Miami, foregår næsten alt via nettet. Online kundemøder, chat og e-mails er måden, man kommunikerer på i WebProof kun afbrudt af månedlige møder for danske medarbejdere i København.
Før i tiden holdt virksomheden til i kontorlokaler i Roskilde, men da programmørerne alligevel havde brug for dyb koncentration, kommunikerede medarbejderne via e-mail for ikke at forstyrre, selv om de sad ved siden af hinanden.
»Vi fandt ud af, at det fungerede bedre at arbejde hjemmefra. Jeg tror uden tvivl, at fremtidens virksomheder ser sådan ud. Men jeg savner frokostpausen fra den gang,« siger Jan Adeltoft.