Virtual Reality-film et hit for Oticon

Det danske høreapparatbrand Oticon lancerede tidligere på året et nyt produkt bakket op af en global kampagne, der er orkestreret af Decisionlab, et selskab under reklamebureuaet Kunde & Co, hvor det nye høreapparat blev kaldt et paradigmeskift. Det har givet gevinst – ikke mindst takket være en lærerig Virtual Reality-film.

En scene fra Oticons virtual reality-film om, hvordan ny og gammel teknologi virker i en klassisk vanskelig lyttesituation. Filmen er lavet i samarbejde med design- og teknologibureauet Molamil. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på året lancerede William ­Demant Holdings hovedbrand inden for høreapparater, Oticon, et nyt produkt ved navn Oticon Opn.

Det nye apparat havde krævet tusindvis af udviklingstimer, og fordi det var lidt af et nybrud i branchen – høreapparatet åbner for alle lyd­kilder i stedet for at isolere den stærkeste lydkilde og fokusere på retningsbestemt hørelse – valgte Oticon at markedsføre det som et ­paradigmeskift. Vel at mærke globalt.

Den beslutning blev truffet af Ole Asboe ­Jørgensen, der er Vice President, Products & Marketing, i Oticon.

»Retningsstyrede løsninger har været den traditionelle tilgang på markedet, og vi gik den modsatte vej af, hvad alle, også vi, har gjort tidligere. Dér har man fokuseret på at lukke ned, fjerne støj og vælge den dominerende lyd, men vi fokuserede i stedet på at åbne op,« forklarer Ole Asboe Jørgensen.

En del af tingenes internet

Dertil kommer, at brugeren kan forbinde Opn-høreapparatet direkte til en iPhone, og at det kan kobles på nettet via »If This, Then That«-tjenesten (IFTTT), hvilket gør det muligt for apparatet at »tale sammen« med det mylder af andre dimser, der også er forbundet til nettet. Eksempelvis ens alarmsystem, musikanlæg eller noget helt tredje.

»Det nye apparat giver med andre ord ikke blot brugeren mulighed for at følge langt bedre med i eksempelvis sociale sammenhænge via adgangen til alle lydkilder, men åbner også for at man kan skræddersy sit eget lydbillede på en facon, vi ikke har set tidligere. Derfor valgte vi at bruge »paradigmeskift« som omdrejningspunkt for kampagnen,« siger Ole ­Asboe Jørgensen.

Den blev til i samarbejde med Oticons reklamebureau Decisionlab, et selskab under reklamebureuaet Kunde & Co., og ud over traditionelle kampagnematerialer målrettet ikke mindst forhandlere af høreapparater verden over valgte man også at gå aktivt til værks på messe- og eventfronten.

»Det hele begyndte på en konference i ­Phoenix, Arizona, USA, i april, og siden er det gået slag i slag. Bl.a. har vi været på masser af messer og holdt events hos alt fra den danske ambassadør i Spanien, hjemme hos mig selv og en kæmpeevent i Japan,« siger Ole Asboe Jørgensen.

Kampagneindsatsen vakte fra begyndelsen opsigt på mediefronten. Ikke kun herhjemme, hvor bl.a. erhvervsmedier som Berlingske Business og Børsen har fulgt udviklingen af det nye produkt tæt, men også internationalt.

F.eks. har erhvervsmedier som Fortune, ­gadgetmedier som The Verge og Engadget, branchemedier som betterhearing.com og ­brede medier såsom Daily Mail omtalt det nye produkt i rosende vendinger. Dertil kommer tv-dækning i bl.a. Australien og Japan.

Og hvordan er det så gået på salgssiden?

»Det er den mest succesfulde produkt­lancering, vi nogensinde har gennemført,« fastslår Ole Asboe Jørgensen og peger på særligt et kampagneelement, der har fungeret optimalt.

»Vi valgte at anskueliggøre den nye lyd­oplevelse via to virtual reality-film, hvor vi ­viser, hvordan ny og gammel teknologi virker i en svær lyttesituation. Det er en kombination af VR-briller og lyd,« fortæller han.

I filmene deltager man først i et middagsselskab iført et gammeldags høreapparat, og det er frustrerende svært at følge med i samtalen omkring bordet, hvorimod man med det nye apparat får en langt bedre oplevelse.

Molamil bag filmene

Filmene blev udviklet i samarbejde mellem Oticon og det danske design- og teknologi­bureau Molamil, der har masser af erfaring med VR-film.

»Vi har været rigtigt glade for modtagelsen af VR-filmen, der efter at være blevet vist i messe­sammenhæng også blev efterspurgt af Oticon-forhandlere verden over,« fortæller ­Jorge Hernandez, stifter af og adm. direktør i Molamil

Han mener, at Oticons brug af VR i forbindelse med lanceringen af Opn har været lige efter lærebogen.

»VR-film har ofte været udskældt for at ­være lidt af en gimmick i marketingsammenhæng, der groft sagt ikke gør andet end at skabe en wow-effekt. Det mener jeg, at denne case modbeviser,« siger han.

Hvorfor?

»Hele formålet med filmen var at anskueliggøre den nye lydoplevelse, og her kunne ­Oticon byde ind med masser af audiologisk knowhow, som kombineret med vores erfaring med VR-delen og Kunde & Co’s overordnede indsigt i målgruppen skabte en stærk oplevelse for de helt rigtige modtagere,« siger Jorge Hernandez.

Ole Asboe Jørgensen fra Oticon er heller ­ikke i tvivl om, at VR-filmen var den helt rigtige satsning.

»Det har været et stort hit for os. Filmene var som udgangspunkt ment som et mindre supplement til den overordnede kampagne, men de er blevet fornemt modtaget og har ­været en vigtig brik i den succesrige lanceringskampagne,« slutter Oticons globale marketingansvarlige.