Virtual reality bliver virkelighed

Teknologien er nu så god, at den kan snyde hjernen. Facebook og Sony satser på dette nye univers.

Med teknologien fra Oculus Rift kan man snyde hjernen til at tro, at man virkelig er til stede i det, man oplever via virtual reality. Foto: Sandy Huffaker/Reuters Fold sammen
Læs mere

Mere end 20 år senere, end det første gang var hot, er virtual reality (VR) nu ved at blive en medierealitet. Ved de igangværende Commonwealth Games i Glasgow gør BBC brug af VR til at dække begivenheden.

Det betyder, at de udvalgte seere, udstyret med et headset, kan følge udfoldelserne i en såkaldt stereokopisk verden, der fylder hele synsfeltet, 360 grader.

»I modsætning til tidligere bobler inden for VR, er teknologien nu nået så langt, at den kan snyde hjernen til at tro, at man virkelig er til stede i det, man ser,« forklarer Rasmus Larsen, direktør for Flatpanels.dk, der skriver om skærme og relaterede teknologier.

Det igangværende gennembrud har en bannerfører, Oculus Rift, som også er BBCs valg af teknologi. Oculus Rift blev for alvor kendt i foråret, da Facebook købte firmaet for to milliarder dollar.

Forinden havde det to år gamle firma skabt røre i teknologikredse og tiltrukket masser af interesse fra softwareudviklere, der så muligheder i Oculus-platformen.

»Jeg tror ikke, Facebook har konkrete ideer til, hvad Oculus skal bruges til. Dertil er det hele endnu så nyt. Men Facebook har set en løsning, de tror på, og det kan være nok for et firma som Facebook. Google gør det samme,« lyder det fra Rasmus Larsen.

Oculus Rift er da heller ikke på markedet endnu, og de seneste forlydender går på, at lanceringen først kommer næste år. Det skyldes blandt andet, at teknologien har så mange anvendelsesmuligheder, og at firmaet skal vælge retning.

Tusindvis af udviklere

»Der verserer alle mulige ideer til applikationer. Lige nu sidder der mange tusinde udviklere og arbejder på alle mulige ideer til den platform,« siger Rasmus Larsen.

Indtil videre er den mest oplagte applikation computerspil. Dels fordi dette medie som udgangspunkt er interaktivt, og dels fordi det er teknisk muligt. Der skal ikke hentes specielle kameraer, som i tilfældet med TV, men man kan gøre brug af det foreliggende digitale materiale.

En af Oculus’ konkurrenter bliver Sony, der er på vej med sit eget VR-headset, Morpheus, tydeligvis udviklet til firmaets Playstation-platform.

På længere sigt er der imidlertid helt nye muligheder, siger Rasmus Larsen.

»Du kan i realiteten skabe nye verdener efter behov. Du kan se dit nye hus, inden det er bygget, eller tage på en rejse; det kunne blive en ny form for turisme. En af de muligheder, der snakkes en del om, er rumrejser. Det er et spørgsmål om at have nok data; det vil sige optagelser, til at skabe en sådan oplevelse, for eksempel en gåtur på Mars.«